Fietsdagboek 2006


(maart 2006) De laatste maanden presteert de batterij minder optimaal (niet onlogisch natuurlijk). Ik moet daarom spaarzaam omspringen met de batterijpower. En zonder trapondersteuning is een elektrische fiets echt wel zwaar, zo'n 35 kg. En dus heb ik eens geprobeerd met een gewone fiets. En wat blijkt? Met de gewone fiets ben ik even snel. Het is iets harder trappen en dus iets meer zweten, maar het gaat. Mijn conditie is dus duidelijk verbeterd.



(mei 2006) Een elektrische fiets is een ander vervoermiddel dan een traditionele fiets. Met een gewone fiets ben ik soms sneller! Dat klinkt misschien vreemd. Maar mijn gewone fiets loopt veel soepeler en weegt veel minder. Bergaf haal ik zelfs snelheden tot 50 km/h (toegegeven, het was een rotvaart). Met de elektrische fiets is zoiets onmogelijk. Zelfs in de steilste bergaf krijg je 'em niet sneller dan 35 km/h. Het is wel zo dat ik met de gewone fiets een iets grotere inspanning moet leveren, dus meer zweten. Maar met de wind in de rug heb ik enkele dagen geleden een record gevestigd: in 53 minuten heb ik de 20 km afgelegd van het werk naar huis! ... en tenslotte nog dit: ik heb een fietshelm gekocht. Wel even wennen ;-)



(november 2006) Nu het wintertijd is, moet ik 's avonds fietsverlichting gebruiken. Gezien worden is daarbij misschien wel het belangrijkste. Nu de LED-lampjes mogen knipperen, zijn we als fietsers inderdaad wat beter zichtbaar geworden. En dat mag ook wel, want 's nachts rijden in Brussel vergt grote voorzichtigheid. Zelfs met een fluovestje.

Sommige fietspaden zijn wel in een erbarmelijke staat. Je moet soms erg behendig manoeuvreren om allerlei oneffenheden in het wegdek te vermijden. Een heel interessant artikel over dit onderwerp is www.fietsersbond.be/Publicaties/OnderzoekKwaliteitFietspadenKUL.pdf.

Mensen die beweren dat je bij koud weer niet op een fiets kan, hebben ongelijk. Ik heb vastgesteld dat je zelfs bij brutale winterkou niet al teveel kledij mag aantrekken. Werken met laagjes is dé oplossing. Een trui en een goede jas zijn meestal voldoende, anders ga je na een kwartier zweten.

Tenslotte nog de vraag aan iedereen om geen blikjes/flessen/plastiekzakken/... op de weg te gooien ;-)




(31 december 2006) Ik heb dit jaar in totaal 6640 km gefietst, deels met de elektrische fiets, deels met een gewone fiets.



Openbaar vervoer     Auto 90 km/h



Terug naar vorig menu

Statistieken:
Online: 15
Vandaag: 1.752
Laatste week: 9.429
Pagina's: 38.637.366
sinds 15 aug 2010