Waarom zijn er in steden zo weinig sterren te zien?
In Vlaanderen wordt het erg moeilijk om nog veel sterren te zien aan de hemel. Wij zijn immers het land van de lichtjes. Bijna nergens ter wereld is er ’s nachts zoveel verlichting als hier.


Nu is daar in principe niets op tegen. Maar jammer genoeg wordt heel wat verlichting slecht geplaatst. Veel licht schijnt naar boven in plaats van naar beneden. Resultaat: een dure energierekening en een verlichte nachthemel waardoor de sterren onzichtbaar worden. In de grote agglomeraties is het onmogelijk om nog de melkweg te zien. In landelijke gebieden gaat dat nog net. Maar voor echte sterrenpracht moet je naar het zuiden van Frankrijk of naar de Alpen. Daar is de sterrenhemel nog indrukwekkend.


Zeker als het gesneeuwd heeft, is de lichtvervuiling opvallend. Het witte sneeuwdek weerkaatst immers heel goed de oranje kunstverlichting. Het resultaat is een oranje nachthemel.


Een andere opvallende bron van lichtvervuiling zijn serres. De LED-verlichting van die serres gloeit de hele nacht, soms met een heel kunstmatige paarse schijn die weerkaatst op de lage wolken.


We moeten ons de vraag durven stellen of al die nachtverlichting wel goed is. De verlichte autosnelwegen zijn misschien wel leuk, maar er gebeuren hier in Vlaanderen door al die verlichting niet minder ongevallen dan in "donkere" landen (bvb. Denemarken), wel integendeel. Lampen die slecht geplaatst zijn en die de hele nacht branden, kunnen de nachtrust van mens en dier verstoren. Ook de natuur lijdt onder de kunstmatige verlichting.


Daarom een tip: als je een tuinlamp aansluit op een bewegingsdetector, floept de lamp enkel aan als het echt nodig is. Je bespaart er heel wat energie mee, het veiligheidsgevoel wordt nog groter, en je krijgt er een prachtige sterrenhemel bovenop.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 24
Vandaag: 1.308
Laatste week: 9.892
Pagina's: 38.642.205
sinds 15 aug 2010