Waarom kan ik mijn barometer niet altijd vertrouwen?
Heel veel mensen hebben thuis een barometer: een toestel dat de luchtdruk meet. Op de wijzerplaat staat bij hoge luchtdruk “mooi en droog”. Een lage luchtdruk staat op veel barometers gelijk met “regen of storm”. Maar dat blijkt toch niet altijd te kloppen. Hoe komt dat?


Er bestaan voortdurend gebieden met hoge luchtdruk (anticyclonen) en lage luchtdruk (depressies). Omdat de natuur streeft naar evenwicht, zijn er voortdurend compensaties: de lucht stroomt van gebieden met hoge luchtdruk naar gebieden met lage luchtdruk. Zo ontstaat de wind.


In depressies zijn er voortdurend stijgende luchtbewegingen. Op die manier worden wolken geboren. De lucht in een depressie wordt als het ware weggezogen: daarom is de luchtdruk laag. De vorming van wolken in een depressie wordt dikwijls beschouwd als een “gebied met slecht weer”.


In een hogedrukgebied zijn er dalende luchtbewegingen waardoor de wolken de neiging hebben om op te lossen. Vandaar de idee dat een hoge luchtdruk altijd gelijk staat met “zonnig en droog weer”.


Maar in de praktijk is het wat ingewikkelder. Omdat de aarde ronddraait, kronkelt (op het noordelijk halfrond) de wind rond een hogedrukgebied in wijzerzin. Rond een depressie draait de wind in tegenwijzerzin.


De windrichting is dikwijls heel bepalend voor de luchtsoort die wordt aangevoerd. Als in de winter een hogedrukgebied boven Groot-Brittannië voor anker gaat en de barometer “mooi en droog” aanwijst, komt de aangevoerde lucht uit het noorden tot het noordoosten. Dat is dikwijls vochtige en koude zeelucht. Ondanks de hoge luchtdruk kan het dan de hele dag grijs, miezerig en koud blijven.


Na een periode met hevige regen (bij een koufront) kan de barometer nog een zeer lage waarde aangeven, terwijl de zon toch al volop schijnt.


Veel belangrijker dan de luchtdruk zelf zijn de veranderingen in de luchtdruk. Een snelle stijging van de luchtdruk duidt op grote dalende luchtbewegingen die de wolken oplossen. Een snel dalende luchtdruk kondigt dikwijls regen en wind aan.


Een barometer kan heel nuttig zijn om het weer te begrijpen. Maar met enkele weerkaarten erbij wordt het allemaal toch een stuk duidelijker.



Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 24
Vandaag: 538
Laatste week: 9.233
Pagina's: 38.750.956
sinds 15 aug 2010