Hoe uitzonderlijk was de meteorietinslag van 15 februari 2013 in Chelyabinsk?

In de ochtend van 15 februari 2013 kwam een grote meteoriet de dampkring binnen nabij de Russische stad Chelyabinsk. Precies 88 seconden na de verblindende flitsen volgden enkele zware schokgolven. Heel veel ruiten sneuvelden. Meer dan 1000 mensen raakten gewond.


De boosdoener was een steenmeteoriet met een geschatte diameter van 19 meter en een gewicht van ongeveer 12.000 ton. Dank zij de tallloze foto's en videobeelden heeft men heel goed de baan van het rotsblok kunnen reconstrueren.


De kracht van de explosie wordt geschat tussen 470 en 600 kiloton. Ter vergelijking: de explosieve kracht van de atoombom op Hiroshima bedroeg ongeveer 15 kiloton.


Dat de meteoriet verhoudingsgewijs zo weinig schade heeft aangericht, is te wijten aan twee factoren. Het blijkt dat de meteoriet onder een heel schuine hoek (17°) de aardse atmosfeer is binnengedrongen. De schokgolven verspreidden zich daarom over een groter gebied.


Bovendien was de meteoriet nogal "los" van structuur, met heel veel breuklijnen. Daardoor is het object voor een deel verpulverd tijdens de laatste seconden voor hij uit mekaar spatte.


Een massieve meteoriet die onder een veel scherpere hoek de atmosfeer binnenkomt, zou veel, veel meer schade hebben veroorzaakt.


Vroeger ging men er van uit dat een dergelijk fenomeen zich gemiddeld voordoet om de honderd jaar. Nu denken wetenschappers dat een meteoriet met een diameter van ongeveer 20 meter om de paar decennia op aarde valt. En we weten nu dat zelfs een relatief klein object heel veel schade kan veroorzaken, zeker als het loodrecht invalt en massief is.


Ruim een half jaar na de inslag werd een stuk van de meteoriet opgevist uit een meer.


Er lopen nu verschillende initiatieven om grote rotsblokken in de ruimte beter in kaart te brengen. De tijd dringt. Als een massief Chelyabinsk-object vrijwel loodrecht inslaat op een grote stad, kunnen er miljoenen slachtoffers zijn.



Meer informatie vind je hier.



Nog andere vragen?
Statistieken:
Online: 22
Vandaag: 296
Laatste week: 8.713
Pagina's: 38.745.192
sinds 15 aug 2010