Kan de mens een orkaan temmen?

In de nasleep van de Tweede Wereldoorlog groeide bij verschillende wetenschappers de overtuiging dat de mens met al zijn technologisch vernuft ook orkanen kon beïnvloeden. "Waarom geen atoombom gooien op het oog van een orkaan en op die manier een vernietigende weermachine temmen?", was de vraag.


Niet doen dus. Een orkaan genereert elke dag evenveel energie als honderden waterstofbommen. Een nucleaire explosie in het oog van een orkaan droppen is dan ongeveer hetzelfde als een veertje op het spoor leggen om een zware goederenlocomotief te laten ontsporen.


In de jaren zestig was er het project Stormfury. Wetenschappers bezaaiden vanuit vliegtuigen enkele orkanen met zilverjodide, in een poging om de maximale windsnelheden terug te dringen. Dat werkte af en toe. Maar later bleek dat orkanen heel grillig zijn en ook zonder bezaaiing soms even gaan slapen en in kracht minderen, om daarna weer in volle kracht toe te slaan. Een orkaan laat zich niet temmen.


Ook werd overwogen om het oceaanwater te bezaaien met een chemische stof, zodat het water niet zou kunnen verdampen. Het is immers het warme oceaanwater (meer dan 26 graden Celsius) dat de orkanen voedt. Probleem is dat we nooit precies kunnen zeggen waar een orkaan zal ontstaan. En als we de kiem van een orkaan vinden, is de windsnelheid al te groot en wordt het oceaanwater al te fel gemengd. De hele oceaan voorzien van een dunne chemische film is al helemaal larie.


Je kan dus niet voorkomen dat orkanen ontstaan. Wel is het zo dat we meer moeten nadenken hoe we orkaanschade kunnen beperken. Kustgebieden zijn altijd extra kwetsbaar, zeker als die kustgebieden onder de zeespiegel liggen. In dat verband is een stad als New Orleans heel slecht gelegen. Zoiets vraagt om problemen, en die zijn er met orkaan Katrina in augustus 2005 dan ook gekomen.


Wij Vlamingen (maar nog veel meer de Nederlanders) weten al duizenden jaren dat de strijd tegen het water heel veel geld en middelen vraagt. Versterk de dijken! Geef de natuur de nodige ruimte! Creëer of herstel overstromingsgebieden!


Nog andere vragen?
Statistieken:
Online: 26
Vandaag: 1.084
Laatste week: 8.578
Pagina's: 38.734.004
sinds 15 aug 2010