Waarom zijn er zo weinig zonsverduisteringen?
Even wat theorie oprakelen. Bij een eclips moeten drie hemellichamen op ייn rij staan. In ons geval gaat het dus over de zon, de maan en de aarde. Als de aarde perfect tussen de maan en de zon staat, krijgt de maan geen licht meer van de zon (de aarde staat er immers tussen). Zo'n maansverduistering is op aarde zichtbaar overal waar de maan boven de horizon staat.


Als de maan tussen de aarde en de zon staat, zien wij een zonsverduistering. De maan en de zon zijn aan de hemel schijnbaar even groot. Je moet je dus al op de juiste plaats op aarde bevinden, anders zal de maan maar een deel van de zonneschijf bedekken.


Bovendien kan het gebeuren dat de zon iets dichterbij staat en de maan iets verder weg, en dan is de schijnbare zon iets groter dan de schijnbare maan. In dat geval zelfs in het beste geval geen volledige zonsverduistering, maar wel een ringvormige zonsverduistering.


De maan draait in ongeveer 29 dagen rond de aarde. Dus zou je kunnen veronderstellen dat er elke maand een maansverduistering is, veertien dagen later weer een zonsverduistering, enzovoort. Dat is (jammer genoeg) niet het geval. De maanbaan maakt immers een kleine hoek van iets meer dan 5 graden met het vlak waarin de aarde rond de zon draait.


Daarom zal de maan meestal net ten noorden of ten zuiden van de zon passeren, en dan is er geen zonsverduistering.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 4
Vandaag: 109
Laatste week: 9.098
Pagina's: 38.749.936
sinds 15 aug 2010