Deze pagina dateert van een tijd dat je nog in Flash kon programmeren. Dat is jammer genoeg niet meer mogelijk.
Gelukkig blijft 𝝅 wél bestaan.


Het getal 𝝅 is fascinerend. We worden er dagelijks mee geconfronteerd maar we kunnen het nooit exact weergeven. Er komt immers geen einde aan het aantal cijfers na de komma. Er zit bovendien geen regelmaat in het getal 𝝅.


Er bestaan heel veel manieren om 𝝅 te berekenen. Ludolph van Ceulen (1540-1610) maakte van 𝝅 zijn levenswerk en berekende de 35 eerste decimalen. Ze staan vermeld op zijn grafzerk.


Eén van de oudste formules (1674) is die van Leibniz. Het leuke is dat 𝝅 alternerend langs onder en langs boven wordt benaderd. Maar het duurt allemaal vrij lang, of, om het in wiskundige termen te zeggen, de reeks convergeert erg traag.


In 1748 vond Euler (ook al een bevlogen wiskundige) een soortgelijke formule. Het getal 𝝅 is bij Euler het positieve resultaat van steeds kleiner wordende stukjes. Je ziet heel goed hoe 𝝅 dichter en dichter benaderd wordt, maar het duurt allemaal erg lang om enkele decimalen na de komma vast te krijgen.


Wiskundigen zijn altijd op zoek geweest naar formules die snel convergeren, m.a.w. formules die snel veel decimalen van 𝝅 opleveren. Deze formule uit 1995 is supersnel... Ludolph van Ceulen draait zich om in zijn graf.


En hoe kan je makkelijk het getal 𝝅 onthouden? Wel, er bestaat een mooi versje voor.

"Ook u kunt u zeker vergissen, uw zwakke brein kan plots verkeerd beslissen."

Tel het aantal letters van elk woord en plaats de cijfers na elkaar, en je bekomt 3,141592653589...!


Home
Statistieken:
Online: 29
Vandaag: 866
Laatste week: 9.324
Pagina's: 38.751.783
sinds 15 aug 2010