Klimaat aarde





De bovenste grafiek toont de jaarlijkse temperaturen zoals ze werden opgetekend door het Goddard Institute for Space Studies (GISS). De Land-Ocean Temperature Index (LOTI) compenseert voor het feit dat de waarnemingsstations bijna allemaal op land staan, terwijl oceanen veel trager zijn om warmte op te nemen of af te geven.

De trend is duidelijk. Het wordt gemiddeld gesproken warmer. De opwarming verloopt niet gelijkmatig: er zijn immers ook natuurlijke factoren (o.a. zeestromingen, zonneactiviteit en vulkanen) die een rol blijven spelen.

Bemerk dat de gemiddelde temperaturen op aarde veel minder snel stijgen dan bvb. de temperaturen in Ukkel (zie Jaargemiddelden Ukkel).


Onderaan staan de neerslaggegevens voor de aarde, omgerekend naar jaarlijkse neerslag. Deze grafiek moet met de nodige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden. Het is (alle satellieten en supercomputers ten spijt) nog altijd uiterst moeilijk om een idee te krijgen van de jaarlijkse gemiddelde neerslaghoeveelheid die op aarde valt. Mogelijk was er rond het midden van de 20ste eeuw een stijging.


De grafieken zijn interactief: nadat de grafiek getekend is, kan je onmiddellijk de gegevens in detail bekijken door er met de muis over te gaan.

De oranje lijn geeft de gemiddelde waarde (gemiddelde over de periode 1951-1980).

De rode lijn berekent het lopend gemiddelde over 30 jaar. De termijn van 30 jaar wordt algemeen gebruikt als men spreekt over het klimaat.

Door de rode lijn te vergelijken met de oranje lijn, zie je dus eventuele veranderingen in het klimaat. Precies omdat het gaat over een lopend gemiddelde, kan de rode lijn maar berekend worden tot 15 jaar in het verleden. Concreet: een klimaatwaarde voor 1995 wordt berekend door het gemiddelde te maken van alle waarden tussen 1981 en 2010 (een periode van 30 jaar).



Terug naar het vorige menu
Statistieken:
Online: 6
Vandaag: 118
Laatste week: 8.713
Pagina's: 38.744.812
sinds 15 aug 2010