Tweeten

Klimaat Ukkel : herfst
De grafieken zijn interactief. Nadat de grafiek getekend is, kan je de gegevens onmiddellijk in detail bekijken door er met de muis over te gaan.

De oranje lijn geeft de huidige gemiddelde waarde (gemiddelde over de periode 1981-2010).


De rode lijn berekent het lopend gemiddelde over 30 jaar. De termijn van 30 jaar wordt algemeen gebruikt als men spreekt over het klimaat.


Door de rode lijn te vergelijken met de oranje lijn, zie je dus eventuele veranderingen in het klimaat. Vooral voor de temperatuur is er een duidelijke evolutie. Precies omdat het gaat over een lopend gemiddelde, kan de rode lijn maar berekend worden tot 15 jaar in het verleden. Concreet: een klimaatwaarde voor 1995 wordt berekend door het gemiddelde te maken van alle waarden tussen 1981 en 2010 (een periode van 30 jaar).

De herfst is een erg grillig seizoen. Van jaar tot jaar zijn er zeer grote verschillen. Neerslaghoeveelheid en zonneschijnduur vertonen geen duidelijke trend.

Dat is wel het geval voor de temperatuur. Het rekord van 2006 heeft dat van 2005 gewoonweg verpulverd. En sinds het begin van de waarnemingen is het in Ukkel duidelijk warmer geworden. De warmte van de stad kan maar een deel van de verklaring zijn. Het (menselijke) broeikaseffect is in de temperatuurcurve overduidelijk aanwezig.september            oktober            november

zomer            winter

jaar

Dagelijkse maxima en minima


Terug naar het vorige menu
Statistieken:
Online: 30
Vandaag: 1.133
Laatste week: 17.131
Pagina's: 25.429.703
sinds 15 aug 2010