Kom op tegen Kanker


16 januari 2016


23.606.622 euro. Dat is de netto-opbrengst van Kom op tegen Kanker tijdens de campagne 2014-2015. Nooit eerder haalde de geldinzamelingscampagne in twee jaar tijd meer geld op. Met dit record bewijzen alle actievoerders en donateurs dat Kom op tegen Kanker in 27 jaar tijd is uitgegroeid tot één van de grootste fondsenwervingacties in Vlaanderen.


De 23.606.622 euro is 16 % meer dan de 20.403.464 euro voor 2012-2013. Voor de periode 2010-2011 werd 17.130.355 euro ingezameld. Sinds het begin van Kom op tegen Kanker is het bedrag altijd in stijgende lijn gegaan.


Het ingezamelde geld gaat naar tal van initiatieven die kankerpatiënten een betere zorg en meer kans op genezing bieden. Zo wordt geïnvesteerd in biomedisch onderzoek, om de overlevingskansen te verhogen en de kwalijke gevolgen van kanker te verminderen, en in psychosociaal onderzoek, om de begeleiding en zorg van kankerpatiënten en hun naasten te verbeteren.


Daarnaast zorgen vrijwilligers voor opvang en begeleiding van kankerpatiënten in het ziekenhuis en kunnen patiënten en hun naasten bij de Kankerlijn terecht voor een luisterend oor, advies of een gesprek. Het Kankermeldpunt brengt de knelpunten in kaart rond medische zorg en niet-medische zorg die niet voldoende terugbetaald worden om zo concrete beleidsvoorstellen te formuleren. Het Kankerfonds is een vangnet voor patiënten die door kanker in de armoede dreigen te geraken. Tijdens het kinderkamp en het vakantiekamp voor jongeren kunnen jonge kankerpatiënten even alle zorgen vergeten.


Voorts verleent Kom op tegen Kanker steun aan lotgenotenwerking en palliatieve zorg. Ook de strijd tegen kinderkanker wordt onverminderd ondersteund. Tot slot formuleert Kom op tegen Kanker beleidsvoorstellen en geeft het kankerinformatie, onder andere met de website Allesoverkanker.be.


De voorbije jaren heb ik als voorzitter van Kom op tegen Kanker kennis gemaakt met een schitterende, professionele maar ook heel menselijke organisatie met duizenden vrijwilligers en geschoolde begeleiders. Kom op tegen Kanker maakt onze grote en kleine wereld wat zonniger.


Uit de grond van mijn hart: hartelijk dank voor dit schitterende resultaat.





29 oktober 2015


Elk jaar organiseert Kom op tegen Kanker een korte vakantie voor jongeren met kanker. Jonge mensen met kanker gaan in oktober een midweek naar Thermae Palace Hotel in Oostende. Elk jaar ga ik hen bezoeken: een toffe bende jongeren tussen 17 en 30.


Jongeren met kanker vormen een vergeten groep in onze samenleving. Net op het ogenblik dat hun leven zou moeten openbloeien, komt de kanker alles overhoop gooien. Veel mensen genezen, maar de ziekte blijft hen achtervolgen.


Probeer als ex-kankerpatiënt maar eens geld te lenen, werk te zoeken, een partner te vinden, een verzekering af te sluiten, ... Een uiterst onrechtvaardige situatie als je het mij vraagt.


Elk jaar word ik getroffen door de enorme sfeer binnen de groep. Dat is nochtans niet voor de hand liggend: iedereen heeft een ander ziektebeeld en de jongeren komen echt uit alle geledingen van de maatschappij. Studenten, kansarmen, pubers, allochtonen, jonge vaders en moeders, iedereen kan kanker krijgen.


Ze vertellen me honderduit uit over vanalles. Er wordt heel wat plezier gemaakt daar in Oostende. Op het eerste zicht zou je denken dat het gaat om een leuke bende die de koningin der badsteden vijf dagen onveilig komt maken.


Maar dan zie je sjaaltjes, kale hoofden, coole mutsen, krukken, pillen, grote spuiten, ... en je realiseert je dat dit geen "gewone" vakantie is maar een reizend ziekenhuis met té gekke dokters en verpleegsters. Een ziekenhuis vol pret en ambiance. Want het blijven natuurlijk jonge mensen, kanker of niet.


Het vakantiekamp wordt altijd afgesloten met een fuif en een verrassingsoptreden. Zo kwamen Joost Zwegers, Herr Seele, Gabriel Rios, Selah Sue, Flip Kowlier, Lady Linn en Bart Peeters al langs - gratis en voor niks. Chapeau. Dit jaar speelde School is Cool (foto) de pannen van het dak. Een superconcert van 18 karaat. S-U-P-E-R!


Meer info vind je hier.





30 juni 2015

Van 27 juni tot 3 juli 2015 is er naar jaarlijkse gewoonte het kinderkankerkamp. Dit keer gingen we naar vakantiedomein Duinse Polders in Blankenberge.


Voor de kinderen is het kamp een onvergetelijke ervaring. Een weekje ravotten met leeftijdsgenoten, eens ongestoord praten met iemand die hetzelfde meemaakt, hun artsen en verpleegkundigen eens buiten de ziekenhuissfeer ontmoeten... Ook voor de ouders kan het een welgekomen adempauze betekenen.


De kinderen komen uit de vier grote centra waar kinderen met kanker behandeld worden: het UZ Gent, het UZ Gasthuisberg Leuven, het ZN Antwerpen en het UZ Brussel. De medische teams van de ziekenhuizen beslissen welke kinderen er mee op kamp kunnen.


Monitoren begeleiden de kinderen, verpleegkundigen en artsen waken erover dat inspuitingen, infusen enz. op kamp gewoon door kunnen gaan. En de kinderen worden extra goed verzorgd: de koks zorgen voor alles wat kinderen graag lusten.


De behandeling wordt tijdens het kamp gewoon verder gezet. Het ziekenhuisgebeuren wordt eigenlijk voor een week naar een kampplaats verhuisd. De chemo en de controle van de bloedwaarden bijvoorbeeld kan gewoon doorlopen. Daarvoor wordt bloed geprikt, dat meteen voor onderzoek naar een lab in de buurt gaat.


Enkele extra verpleegkundigen brengen rechtstreeks infuzen chemotherapie van het ziekenhuis naar de kampplaats. In een koelbox - om de medicijnen op de juiste temperatuur te bewaren.


Ingrijpendere onderzoeken of behandelingen worden iets vervroegd of iets verlaat zodat in de mate van het mogelijke alle kinderen mee kunnen op kamp. En als het echt niet anders kan, gaat een verpleegkundige wel eens met een kind voor een dagje naar het ziekenhuis terug.


Het kamp is helemaal gratis. Dat is mogelijk dankzij o.a. de opbrengst van de actie Kom op Appels, de jaarlijkse appelverkoop van Kom op tegen Kanker in de lagere scholen.


Maandag ben ik de kinderen gaan bezoeken. Een heel intense en louterende ervaring is dat. Op het kamp zelf heerst een prachtige sfeer. Als ik 's avonds naar huis ga, voel ik me heel, heel erg verbonden met al die fantastische kinderen die op werkelijk grootse wijze hun ziekte dragen.


Respect.



26 april 2015

De TV-show van Kom op tegen Kanker op Eén heeft 2.335.354 euro opgebracht.


De slogan "Iedereen tegen kanker" heeft heel veel mensen gemobiliseerd. Er werden zo'n 300 lokale acties opgestart. Het campagnelied Iedereen is van de wereld was duidelijk een schot in de roos. De buttons verkochten als zoete broodjes. In het voetbal werd er gescoord dat het een lieve lust was. De rospotten waren overvol.

In naam van iedereen die met kanker geconfronteerd wordt : dank u wel voor dit schitterende gebaar van solidariteit.

Dit is natuurlijk nog maar een begin. De volgende weken en maanden zijn er nog meer lokale acties die ook heel veel geld in het laadje zullen brengen. Er is de 1000 kilometer van Kom op tegen Kanker, het Plantjesweekend, enz...

Kanker stopt niet. Wij dus ook niet.



19 april 2015

De actie Iedereen tegen kanker loopt volop. De Rospotten, Scoren tegen kanker, Koken tegen kanker, Klussen tegen kanker, allemaal fantastische initiatieven die heel goed scoren. Het is de aanloop naar een spetterende show van Kom op tegen Kanker op zondag 26 april 2015.


Vandaag bezocht ik enkele initiatieven. In Vichte werd er volop gewandeld en gelopen tegen kanker.


Dan ging het naar Merchtem. Er moest een schapenstal worden geruimd. De eigenaars hadden een lokale jeugdvereniging ingehuurd om de klus te klaren. En dat geld was voor Kom op tegen Kanker. Het was een opdracht met een reukje aan... maar heel plezant.


Daarna kwam Opwijk aan de beurt met Schotse Highland games. Ik had meteen een Schotse rok aan mijn been;-) en dat leverde mooie beelden op. Gelukkig waren mijn kompanen nét iets sterker dan ik en konden we de proeven tot een goed einde brengen.


Vervolgens ging het naar Brugge voor de match Club Brugge - Anderlecht. We verkochten er buttons van Iedereen tegen kanker (+ gratis gesigneerde wweerkaart) en ik was gastcommentator bij Leo Van Der Elst. Voor elk doelpunt van die derde speeldag in eerste klasse gaf de Pro League maar liefst 2500 euro aan Kom op tegen Kanker.


Het was een schitterende dag. Dat is het fijne aan Kom op tegen Kanker: je weet dat je echt een verschil kan maken als je opkomt tegen kanker. En dat er heel, heel veel solidariteit is in de wereld.






29 mei 2014

Voor de vijfde keer wordt de 1000 kilometer van Kom op tegen Kanker gereden. Maar liefst 527 ploegen doen mee. Vandaag was ik voor het huldemoment in Landen. En ik was niet alleen. Meer dan 1000 mensen luisterden muisstil naar getuigenissen van mensen met/over kanker. Onder hen ook koningin Mathilde.






21 december 2010

Het hele jaar door krijg ik aanvragen om aanwezig te zijn bij benefietconcerten of benefietacties voor Kom op tegen Kanker. Ik probeer iedereen een antwoordje te sturen, waarin ik uitleg dat ik echt niet overal aanwezig kan zijn, dat er maar 24 uren in een dag zijn en dat het leven van een weerman erg druk is.

Maar sommige acties zijn zo hartverwarmend, dat ik echt wroeging krijg. Neem nu de acties van Viool tegen Kanker. Evelien, Laurens, Vincent en Alexander spelen al tien jaar viool tegen kanker. Echt heel, heel knap.




"Leven", het driemaandelijks magazine van de Vlaamse Liga tegen Kanker, is een schitterend tijdschrift dat heel eerlijke en duidelijke informatie geeft aan de kankerpatiënt, zijn familie en zijn vrienden. Enkel boeiende artikels, geen reclame, en in het midden een agenda met ontzettend veel activiteiten die georganiseerd worden door de Vlaamse Liga tegen Kanker.

Je kan alle artikels lezen op www.allesoverkanker.be/verhalen.

De moeite waard, en zeer zinvol.




Bosereprijs 2009 Op donderdag 23 april 2009 ontving ik de Bosereprijs van de Vereniging voor Bos in Vlaanderen vzw.
Bosereprijs is een plantje dat groeit in oude bossen. Maar het is dus ook een bos-ere-prijs. De verwantschap met mijn familienaam is louter toevallig ;-) De prijs bekroont een persoon of groepering die zich het afgelopen jaar verdienstelijk heeft gemaakt voor het bos in Vlaanderen. Ik kreeg de prijs als voorzitter van Kom op tegen Kanker.

In naam van alle Kom op-vrijwilligers hartelijk dank voor de mooie prijs.



Alle informatie over Kom op tegen Kanker en de Vlaamse Liga tegen Kanker vind je op www.tegenkanker.be/.


Heel veel mensen nodigen me uit voor een benefiet ten voordele van KOTK. Als BV vind ik het inderdaad mijn plicht om mij ten dienste te stellen van de maatschappij. Ik doe wat ik kan, maar ik kan onmogelijk overal aanwezig zijn: als weerman heb ik een vrij druk leven en dan zijn er nog mijn lieve vrouw en vier schattige kinderen. Ik hoop dat je dat begrijpt.



Terug naar beginpagina

Statistieken:
Online: 27
Vandaag: 292
Laatste week: 9.170
Pagina's: 38.750.395
sinds 15 aug 2010