Tweeten
Openbaar vervoer     Auto 90 km/h


Luchtvervuiling wordt voor een aanzienlijk deel veroorzaakt door het wegverkeer. Elk jaar verslinden we heel veel kilometers, rijden we ons vast in files en zetten we het milieu onder druk. Natuurlijk hebben we allemaal "grondige" redenen om de auto te nemen. Maar ondertussen zorgt de luchtvervuiling wel voor allerlei problemen aan de luchtwegen, zowel bij kinderen als bij volwassenen.


Het is natuurlijk makkelijk om de zwarte piet door te schuiven naar iemand anders en zelf te blijven vervuilen. In 2005 ben ik daarom begonnen met een experiment: fietsen naar het werk. Ik startte met een elektrische fiets. Geleidelijk aan ben ik overgeschakeld op een gewone fiets, en in december 2006 heb ik de elektrische fiets verkocht. Ondertussen heb ik al meer dan 115.000 km gefietst.


Bovenaan deze pagina vind je mijn fietsdagboeken.


Akkoord, fietsen vergt concentratie en voorzichtigheid. Je bent een zwakke weggebruiker en dat wordt in het verkeer genadeloos afgestraft. Altijd dus defensief rijden, met fluovestje en helm, en 's nachts een heleboel verlichting (LEDjes op oplaadbare batterijen). Ik ben een echte kerstboom, inclusief fluovestje met ingebouwde LEDs.


Ik ben ondertussen al drie keer gevallen, één keer met een gebroken elleboog. Fietsers krijgen immers geen biljartvlakke wegen, maar zeer hobbelige paden, soms veel te smal, vol putten, oneffenheden en te hoge borduren, en als extraatje nog eens veel zwerfvuil. En af en toe een zeer agressieve auto.


Maar fietsen is ook genieten en gezond zijn. Ik zou het niet kunnen missen.Terug naar beginpagina

Statistieken:
Online: 27
Vandaag: 1.011
Laatste week: 9.300
Pagina's: 25.621.866
sinds 15 aug 2010