De nachthemel in augustus 2017

Tweeten

Mercurius is deze maand niet zichtbaar vanuit België en Nederland.


De planeet Venus is 's ochtends zichtbaar in het oosten. Na de zon en de maan is Venus het helderste hemellichaam. Je kan er echt niet naastkijken. Venus komt deze maand ongeveer drie uur voor de zon op.

In de ochtend van 19 augustus 2017 staat de maansikkel 3 graden ten zuiden van Venus. Een heel mooie samenstand! In de buurt staan ook Castor en Pollux, de twee helderste sterren van het sterrenbeeld Tweelingen.


De planeet Mars is deze maand niet zichtbaar. Gezien vanuit de aarde staat Mars te dicht bij de zon.


De planeet Jupiter is na zonsondergang nog even zichtbaar laag in het westen. Naarmate de maand augustus vordert, zal Jupiter meer en meer in de avondschemering verdwijnen.


Saturnus is 's avonds zichtbaar in het zuidwesten in het sterrenbeeld Ophiuchus. Met een telescoop zijn de ringen van Saturnus prachtig zichtbaar.

Op 2 augustus 2017 en op 30 augustus 2017 staat de maan enkele graden ten noorden van Saturnus. Dat kan helpen om de geringde planeet te identificeren.


Het internationaal ruimtestation ISS is tot 10 augustus 2017 's avonds en 's nachts te zien.


De eerste helft van augustus zijn er veel vallende sterren zichtbaar: de Perseiden. Zorg voor een donker waarnemingsplekje ver verwijderd van alle stadslicht en kijk (zeker na middernacht) in noordelijke of oostelijke richting. Het licht van de maan zal storen, waardoor de zwakste meteoren niet zichtbaar zijn.

Samen naar vallende sterren kijken is een heel fijne bezigheid. Leuk babbelen, sterrenhemel verkennen, af en toe een satelliet die passeert, en dan heel plots: een vallende ster. Als je geluk hebt, zie je misschien wel een vuurbol!


De kleine gedeeltelijke maansverduistering van 7 augustus 2017 is in de praktijk niet zichtbaar vanuit ons land.


Op 21 augustus 2017 is er in delen van de Verenigde Staten een totale zonsverduistering zichtbaar. Meer info vind je hier.

Bij ons in België is er van die eclips nauwelijks iets te zien. Als je op 21 augustus 2017 rond 20.45 uur kijkt, kan je misschien onderaan de zonneschijf een heel kleine deuk zien. In het westen van het land zijn de omstandigheden iets minder slecht dan in het oosten.

Je zal in elk geval vrij zicht moeten hebben op de westelijke horizon. En niet vergeten een zonnefilter te gebruiken of een eclipsbril. De eclipsbril mag je trouwens enkel maar gebruiken met het blote oog. Wil je kijken met een verrekijker of een telescoop, dat kan je best het zonsbeeld projecteren. Meer info over het veilig observeren van de zon vind je hier.


Het sterrenbeeld van de maand is Lyra, de Lier. Het is een klein zomersterrenbeeld met een heel heldere hoofdster Vega. Na zonsondergang kijk je heel hoog boven je hoofd: de helderste ster van allemaal is Vega. Vega staat op een afstand van 25 lichtjaar. Wij zien Vega dus zoals hij er uitzag in 1993.


Vega wordt geflankeerd door een mooi parallellogram van vier sterren. Om die goed te zien, moet het wel echt donker zijn, ver weg van alle lichtvervuiling. De Lier ligt pal in de melkweg. Met de verrekijker is het heerlijk om op een donkere augustusnacht de Lier te scannen.De maanfasen:

Volle Maan (de hele nacht zichtbaar) op 7 augustus 2017
Laatste Kwartier ('s ochtends zichtbaar) op 15 augustus 2017
Nieuwe maan (maan niet zichtbaar) op 21 augustus 2017
Eerste Kwartier ('s avonds zichtbaar) op 29 augustus 2017


Wil je zelf eens kijken door zeer grote telescopen, klik dan hier en hier.
Tegenwoordig kan je ook een telescoop huren.


Zoek je een originele locatie voor het verjaardagsfeestje van je dochter of zoon? Wil je hun vriendjes eens iets helemaal anders aanbieden?

Dan moet je zeker overwegen om het verjaardagsfeestje te laten doorgaan op volkssterrenwacht MIRA. Makkelijk, origineel, niet duur, en vooral, super voor de kids!

Meer informatie via www.mira.be/nl/sterrenwacht/verjaardag


Er zijn zes volkssterrenwachten in Vlaanderen. Zeker het bezoeken waard!

Volkssterrenwacht Mira
Abdijstraat 22
B-1850 Grimbergen
02/269.12.80
www.mira.be
Volkssterrenwacht Beisbroek
Zeeweg 96
B-8200 Brugge
050/39.05.66
www.beisbroek.be
Cosmodrome Genk
Planetariumweg 19
B-3600 Genk
089/30.79.90
www.europlanetarium.com
Volkssterrenwacht Urania
Mattheessensstraat 60
B-2540 Hove
03/455.24.93
www.urania.be
Volkssterrenwacht Armand Pien
Rozier 44
B-9000 Gent
09/264.36.74
www.rug-a-pien.be
Volkssterrenwacht Astrolab Iris
Verbrandemolenstraat 5
B-8902 Zillebeke
057/20.03.87
www.astrolab.be


Op zoek naar een donker plekje om zoveel mogelijk sterren te zien zonder gehinderd te worden door lichtvervuiling?
Kijk dan eens op https://www.lightpollutionmap.info.


Wanneer begint de wintertijd? De zomertijd? Wanneer is het Pasen?
www.astro.oma.be/GENERAL/INFO/nli001.html
www.astro.oma.be/GENERAL/INFO/nli006.html


Wanneer is het Nieuwe Maan/Eerste Kwartier/Volle Maan/Laatste Kwartier? Wanneer precies komt de zon op en gaat ze onder?
www.astro.oma.be/GENERAL/INFO/nli008.html

www.astro.oma.be/GENERAL/INFO/nli007.htmlWelke hemelverschijnselen zijn er zichtbaar?

Jaarlijks publiceert de Vereniging voor Sterrenkunde vzw een jaarboek over al datgene wat er aan de nachtelijke hemel gedurende een volledig jaar te bewonderen valt: de Hemelkalender. Voor elke natuurliefhebber is de Hemelkalender 2018 een must. Auteur van de Hemelkalender is Jean Meeus: een Vlaming en één van de beste rekenastronomen van de wereld.

Hemelkalender 2018

Je kan de Hemelkalender 2018 thuisgestuurd krijgen door 12,50 euro over te schrijven op rekening BE04 7340 2146 8331 (BIC KREDBEBB). Na ontvangst van de overschrijving wordt de Hemelkalender binnen de vier weken gestuurd naar het adres gekoppeld aan het rekeningnummer.

Met de Hemelkalender 2018 heb je niet alleen een volledig jaarboek in handen, maar er wordt eveneens een mooie wandposter (formaat 594 x 841 mm) bijgeleverd (inbegrepen in de prijs).

Meer informatie via www.vvs.be


Getijdentabellen vind je via http://www.vlaamsehydrografie.be/


Het ruimteweer voor de volgende dagen

De zon is een actieve ster. Soms zijn er gigantische explosies op de zon. Op dat moment worden er electrisch geladen deeltjes met grote kracht de ruimte in geblazen. Als die deeltjes in de buurt van de aarde komen, kan dat allerlei storingen teweegbrengen. Dank zij www.spaceweather.com/ blijf je perfect op de hoogte.


Terug naar beginpagina

Statistieken:
Online: 46
Vandaag: 817
Laatste week: 16.422
Pagina's: 25.445.379
sinds 15 aug 2010