De nachthemel in februari 2018

Tweeten

We beginnen met een waarschuwing... Heldere nachten in februari zijn soms koud. Zorg dus voor warme kleren als je meer dan enkele minuten buiten blijft.


Het sterrenbeeld van de maand is Orion. Vooral de drie sterren op een rechte lijn (de gordel van Orion) zijn opvallend. Linksboven fonkelt de felle ster Betelgeuze. Onder de gordel gloeit de geheimzinnige Orionnevel. Zeker eens bekijken met een verrekijker of een telescoop!


De planeten Mercurius en Venus zijn deze maand niet zichtbaar, omdat ze zich (gezien vanop de aarde) te dicht bij de zon bevinden.


De planeet Mars is 's ochtends zichtbaar laag in het zuidoosten in de buurt van de heldere ster Antares (Schorpioen). In de ochtend van 9 februari 2018 staat de maan 4 graden ten noorden van Mars. Nog iets lager staat Antares. Zowel de planeet Mars als de ster Antares hebben een rode kleur.


De planeet Jupiter is 's ochtends zichtbaar in het sterrenbeeld Weegschaal. De planeet is na de zon en de maan het helderste object aan de hemel. Met een verrekijker zijn de vier grote manen van Jupiter goed zichtbaar. Die draaien rond de reuzeplaneet en dat wisselende spel is nacht na nacht goed te zien.

De Jupitermanen lijken vanop aarde soms heel dicht bij elkaar te staan. Soms worden ze verduisterd door de schaduwkegel van Jupiter of werpen ze hun schaduw op de planeet. Dat is allemaal zichtbaar met een telescoop. Alle tijdstippen voor deze verschijnselen vind je in de Hemelkalender 2018.

In de ochtend van 7 en 8 februari 2018 staat de maan in de buurt van de planeet Jupiter: dan is het heel makkelijk om Jupiter te identificeren.


Saturnus is 's ochtends zichtbaar in het sterrenbeeld Sagittarius, laag boven de zuidoostelijke horizon. Met een telescoop zie je de prachtige ringen. In de ochtend van 11 en 12 februari 2018 staat de smalle maansikkel in de buurt van Saturnus.


Het internationaal ruimtestation ISS is tot 12 februari 2018 zeer goed zichtbaar aan de avondhemel.


In de ochtend van 8 februari 2018 is er een mooie sterbedekking zichtbaar. Rond 04.16 uur verdwijnt de ster gamma Librae achter de verlichte maanrand. Dit tijdstip geldt voor Ukkel; voor andere plaatsen in Vlaanderen kan er een verschil zijn van enkele minuten. Omdat de maan geen atmosfeer heeft, verdwijnt de ster heel plots. Rond 05.21 uur verschijnt de ster weer plots langs de andere kant, aan de donkere maanrand. Je kan dit hemelverschijnsel enkel zien met een telescoop.


Op 23 februari 2018 staat de maan vlakbij (echt vlakbij) de heldere ster Aldebaran, hoofdster van de Stier. Best kijken met een verrekijker of een telescoop. Heel opvallend hoe snel de maan "beweegt" ten opzichte van de vaste ster.


De gedeeltelijke zonsverduistering van 15 februari 2018 is niet zichtbaar vanuit Europa.


De maanfasen:

Laatste Kwartier ('s ochtends zichtbaar) op 7 februari 2018
Nieuwe Maan (niet zichtbaar) op 15 februari 2018
Eerste Kwartier ('s avonds zichtbaar) op 23 februari 2018


Wil je zelf eens kijken door zeer grote telescopen, klik dan hier en hier.
Tegenwoordig kan je ook een telescoop huren.


Zoek je een originele locatie voor het verjaardagsfeestje van je dochter of zoon? Wil je hun vriendjes eens iets helemaal anders aanbieden?

Dan moet je zeker overwegen om het verjaardagsfeestje te laten doorgaan op volkssterrenwacht MIRA. Makkelijk, origineel, niet duur, en vooral, super voor de kids!

Meer informatie via www.mira.be/nl/sterrenwacht/verjaardag


Er zijn zes volkssterrenwachten in Vlaanderen. Zeker het bezoeken waard!

Volkssterrenwacht Mira
Abdijstraat 22
B-1850 Grimbergen
02/269.12.80
www.mira.be
Volkssterrenwacht Beisbroek
Zeeweg 96
B-8200 Brugge
050/39.05.66
www.beisbroek.be
Cosmodrome Genk
Planetariumweg 19
B-3600 Genk
089/30.79.90
www.europlanetarium.com
Volkssterrenwacht Urania
Mattheessensstraat 60
B-2540 Hove
03/455.24.93
www.urania.be
Volkssterrenwacht Armand Pien
Rozier 44
B-9000 Gent
09/264.36.74
www.rug-a-pien.be
Volkssterrenwacht Astrolab Iris
Verbrandemolenstraat 5
B-8902 Zillebeke
057/20.03.87
www.astrolab.be


Op zoek naar een donker plekje om zoveel mogelijk sterren te zien zonder gehinderd te worden door lichtvervuiling?
Kijk dan eens op https://www.lightpollutionmap.info.


Wanneer begint de wintertijd? De zomertijd? Wanneer is het Pasen?
www.astro.oma.be/GENERAL/INFO/nli001.html
www.astro.oma.be/GENERAL/INFO/nli006.html


Wanneer is het Nieuwe Maan/Eerste Kwartier/Volle Maan/Laatste Kwartier? Wanneer precies komt de zon op en gaat ze onder?
www.astro.oma.be/GENERAL/INFO/nli008.html

www.astro.oma.be/GENERAL/INFO/nli007.htmlWelke hemelverschijnselen zijn er zichtbaar?

Jaarlijks publiceert de Vereniging voor Sterrenkunde vzw een jaarboek over al datgene wat er aan de nachtelijke hemel gedurende een volledig jaar te bewonderen valt: de Hemelkalender. Voor elke natuurliefhebber is de Hemelkalender 2018 een must. Auteur van de Hemelkalender is Jean Meeus: een Vlaming en één van de beste rekenastronomen van de wereld.

Hemelkalender 2018

Je kan de Hemelkalender 2018 thuisgestuurd krijgen door 12,50 euro over te schrijven op rekening BE04 7340 2146 8331 (BIC KREDBEBB). Na ontvangst van de overschrijving wordt de Hemelkalender binnen de vier weken gestuurd naar het adres gekoppeld aan het rekeningnummer.

Met de Hemelkalender 2018 heb je niet alleen een volledig jaarboek in handen, maar er wordt eveneens een mooie wandposter (formaat 594 x 841 mm) bijgeleverd (inbegrepen in de prijs).

Meer informatie via www.vvs.be


Getijdentabellen vind je via http://www.vlaamsehydrografie.be/


Het ruimteweer voor de volgende dagen

De zon is een actieve ster. Soms zijn er gigantische explosies op de zon. Op dat moment worden er electrisch geladen deeltjes met grote kracht de ruimte in geblazen. Als die deeltjes in de buurt van de aarde komen, kan dat allerlei storingen teweegbrengen. Dank zij www.spaceweather.com/ blijf je perfect op de hoogte.


Terug naar beginpagina

Statistieken:
Online: 24
Vandaag: 354
Laatste week: 8.826
Pagina's: 25.802.085
sinds 15 aug 2010