Nieuws 2007


(25 december 2007) Nog maar eens een groene kerst... Nochtans hadden verschillende media de voorbije dagen met veel plezier geschreven dat de sneeuwkansen zeer reëel waren. Ik werd al begin december gecontacteerd om een kerstprognose te geven.

Een witte kerst spreekt misschien tot de verbeelding, maar het is een uitzondering op de groene regel. In de 20-ste eeuw was er in Ukkel slechts negen keer een witte kerst: in 1906 (12 cm), 1913 7 cm), 1917 (6 cm), 1918 (2 cm), 1923 (2 cm), 1938 (7 cm), 1950 (8 cm), 1964 (17 cm) en in 1986 (1,5 cm).

Uit Nederlandse bronnen weten we dat een witte kerst vroeger vaker voorkwam. In de 19-de eeuw was dat 16 keer, in de 18-de eeuw maar liefst 19 keer, en in de 17-de eeuw ook 16 keer. Deze gegevens gelden wel voor Nederland.




(21 december 2007) De kans is heel groot dat 2007 het warmste jaar wordt sinds het begin van de Ukkelse waarnemingen in 1883. Het vorige record dateert van 2006...

Het lijkt natuurlijk heel vreemd dat uitgerekend op deze koude ijsdagen (vanochtend in Ukkel MIN 6 graden) het warmste jaar ooit wordt aangekondigd. Mensen hebben een heel kort geheugen. De winter 2006/2007 verliep recordwarm, evenals de lente van 2007. Het record van april 2007 was fenomenaal, zowel wat betreft temperatuur, neerslaghoeveelheid als zonneschijnduur (zie Klimaat Ukkel april).

De zomer 2007 stelde niet zoveel voor, en ook de herfst 2007 verliep zonder uitschieters. Maar als je alle cijfertjes samentelt, is 2007 in zijn geheel recordwarm geweest.



(25 november 2007) Zoals verwacht zorgden de alarmerende berichten van Piers Corbyn voor een storm in een glas water. De storm die op 8 november op de Noordzee verscheen, was zeker geen superstorm. Bij ons haalden de rukwinden 90 km/h (en geen 145 km/h).

In het weekend van 24/25 november was er helemaal geen superstorm. Corbyn oordeelde dat anders. Geniet even mee. "Aan de Belgische kust 85% kans op rukwinden van meer dan 120 km/h; 33% kans op meer dan 160 km/h; 15% kans op meer dan 210 km/h. In het binnenland 85% kans op meer dan 80 km/h; 50% kans op meer dan 110 km/h; 15% kans op meer dan 145 km/h."

Ik heb veel mensen moeten geruststellen, want de schrik zat er diep in.

Ondertussen heeft de goede man al nieuwe voorspellingen gedaan over superstormen voor de maand december. Daarbij is het opvallend dat hij zijn superstormen laat samenvallen met de periode rond Nieuwe Maan en Volle Maan. Dat is goed bekeken natuurlijk. Je hoeft echt geen supervoorspeller te zijn om die periodes in je kalender aan te duiden. Nooit gehoord van springtij?

En Corbyn zelf? Die lacht in zijn vuistje. Zijn commercieel bedrijfje heeft een gigantische publiciteit gekregen. Kassa kassa.

Tenslotte nog dit. Corbyn heeft zo zijn eigen ideeën over het broeikaseffect, ideeën die absoluut niet stroken met de mening van het IPCC. Ik vraag me af of de media Corbyn zo zouden gehyped hebben als ze geweten hadden dat hij niet gelooft in het versterkte broeikaseffect...



(8 november 2007) De Engelse "weerkundige" Piers Corbyn voorspelt voor de maand november twee superstormen: eentje met rukwinden tot 175 km/h en later op de maand een storm met rukwinden tot wel 200 km/h. De media nemen dit verhaal natuurlijk gretig over, want sensatie verkoopt. En de mensen krijgen schrik.

In feite is het altijd hetzelfde liedje. Hoe gekker de bewering, hoe meer aandacht er aan wordt besteed in de pers. Vervolgens baart de olifant een muis, maar dat is iedereen dan natuurlijk al lang vergeten. En enkele weken/maanden later volgt er een nieuw sensationeel bericht.

Herinner je bijvoorbeeld de bewering dat we een erg warme nazomer gingen krijgen. Iets van gemerkt? Ik ook niet.

De felste rukwind ooit gemeten in ons land had een snelheid van ongeveer 170 km/h. De kans dat we die snelheid in november 2007 tweemaal zouden overtreffen, is dus klein. Bovendien kunnen stormen pas enkele dagen vooraf goed voorspeld worden. Hoe diep een stormkern zich zal uitdiepen en welke koers hij precies zal volgen, kan je maar enkele uren vooraf inschatten.

Ik ben benieuwd...



(23 maart 2007) Nationale grenzen vallen meer en meer weg. We gaan allemaal wel eens naar het buitenland. Maar hoe is het weer daar? Ben je zeker dat je niet zal terechtkomen in een sneeuwstorm of een hittegolf of in zwaar onweer?

Daarvoor is er nu de site www.meteoalarm.eu. In één oogopslag is te zien waar de officiële weerdiensten van de meeste landen in Europa de komende 24 tot 48 uur een weertype verwachten dat gevaar oplevert. Waar je ook bent en welke taal je spreekt: pictogrammen maken je onmiddellijk duidelijk om welk gevaar het gaat met daarachter een link naar de uitstaande waarschuwingen.

Geen flauwe, automatische computerprognoses zoals je er tientallen vindt op het Internet. Dit is informatie van de verschillende nationale weerdiensten.

Een aanrader van formaat.



(16 maart 2007) Het fijne stof dat de afgelopen dagen in de atmosfeer hing, heeft heel wat stof doen opwaaien. De windstille periode zorgde voor een toename van het aantal stofdeeltjes (PM10 - een diameter van 1/100 mm en kleiner). Het probleem is niet nieuw. De gevolgen zijn verstrekkend. Er zijn rapporten die spreken over duizend(en) doden per jaar.

We maken ons erg druk over het grote aantal verkeersdoden. De media staan er bol van. Terecht. Maar mensen die sterven als gevolg van een ondermaatse luchtkwaliteit, kunnen dezer dagen blijkbaar op minder sympathie rekenen. Beschermende maatregelen zoals het invoeren van een snelheidslimiet worden negatief onthaald. En dat terwijl de kinderen van de snelle autochauffeurs thuis sukkelen met de ademhalingswegen. Ik vind dit een zeer grote paradox. Met de lippen belijden we allemaal de boodschap dat het zo niet langer kan. Maar als de overheid maatregelen neemt, doen we allemaal alsof onze neus bloedt en schuiven we de zwarte piet door naar iemand anders.

De luchtverontreiniging is vanuit de ruimte duidelijk zichtbaar. Zie bvb. www.knmi.nl/omi/publ-nl/metingen/no2/metingen_no2_nrt.html, met dank aan het KNMI in De Bilt. Meer info over de problematiek van fijn stof: www.milieurapport.be.



(31 januari 2007) Januari 2007 is de zachtste januarimaand sinds het begin van de waarnemingen in Ukkel. Het vorige record stond op naam van januari 1834. Meteen verdwijnt het laatste temperatuurmaandrecord uit de 19-de eeuw. Opnieuw een teken dat het warmer is geworden.

Aardbeving Indonesië (mei 2006) 5.778 doden
Typhoon Filippijnen (december 2006) 1.399 doden
Modderstroom Filippijnen (februari 2006) 1.112 doden
Hittegolf Nederland (juli 2006) 1.000 doden
Hittegolf België (juli 2006) 940 doden
Typhoon China (juli 2006) 820 doden
Tsunami Indonesië (juli 2006) 802 doden
Koudegolf Oekraïne (januari 2006) 801 doden
Een rapport van de Verenigde Naties (www.em-dat.net/documents/Confpress%202006.pdf) onthulde dat België in 2006 getroffen werd door een zware natuurramp. Door de hittegolf van juli 2006 stierven er 940 mensen en zo belandden we op de vijfde plaats in de lijst van ergste natuurrampen in de wereld. Nederland staat zelfs op plaats vier. Aangezien het gaat om dezelfde natuurramp (een hittegolf), zou je de twee cijfers kunnen optellen. En dan was de hittegolf van juli 2006 in de Lage Landen goed voor een tweede plaats op de lijst van dodelijkste natuurrampen in 2006. Wereldwijd.

Dit rapport doet de wenkbrauwen fronsen. Met dit soort cijfers wordt "aangetoond" dat West-Europa in 2006 een waar rampgebied was. Je kan als buitenlands toerist maar beter België en Nederland mijden.

Natuurlijk is dit onzin. Hittedoden zijn meestal zeer oude mensen (vooral in de leeftijdsgroep boven de 85 jaar) die door de hoge temperaturen net iets vroeger overlijden (www.health.fgov.be). Niet alleen bij ons, maar ook in de andere landen. En er zijn nogal wat landen waar de zomertemperaturen hoger scoren dan bij ons.

In wereldsteden als Sevilla en Peking ligt de gemiddelde temperatuur in de maanden juli en augustus 1 tot 3 graden hoger dan tijdens de recordmaand juli 2006 in België. In Miami scoort de gemiddelde temperatuur hoger van april tot en met oktober. Zoek zelf eens de gemiddelde temperatuur op voor Bombay, Phuket, Kinshasa, La Paz of Manila. Ook daar sterven oude mensen door de hitte. Maar in die landen houden ze blijkbaar geen sterftecijfers bij.

Ook over doden als gevolg van een koudegolf bestaan heel weinig gegevens. Begin 2006 was er in Rusland een felle koudegolf. In Moskou alleen al was dat goed voor honderden vriesdoden: geen oude mensen die wat vroeger sterven, maar dronkaards die doodvriezen. Je vindt in de lijst van ergste natuurrampen in 2006 geen spoor terug van die intense Russische koudegolf. Buurland Oekraïne (veel kleiner dan Rusland) hield wel sterftecijfers bij en zij worden beloond met de achtste plaats in het ongelukkige lijstje.



(18 januari 2007) Het verwachte stormweer is er inderdaad gekomen. In Spa haalden de rukwinden tot 129 km/h. Daarna volgde Charleroi met 122 km/h. Koksijde en Deurne maten rukwinden tot 118 km/h.

In de media was er zelfs sprake van orkaanwinden aan de kust. Dat is niet juist. Een rukwind is absoluut niet hetzelfde als de gemiddelde windsnelheid. De schaal van Beaufort (zie bvb. nl.wikipedia.org/wiki/Schaal_van_Beaufort) is gebaseerd op gemiddelde windsnelheden, dus gemeten over een periode van 10 minuten op een hoogte van 10 meter boven het aardoppervlak. Dat is officieel zo vastgelegd door de WMO, de Wereld Meteorologische Organisatie.

Een rukwind is een momentane windstoot, die (per definitie) niet lang duurt, en zeker dus geen 10 minuten. Als vuistregel wordt soms gesteld dat rukwinden ongeveer 50% boven de gemiddelde windsnelheid kunnen gaan.

Bij windkracht 10 (ofte 10 beaufort) ligt de gemiddelde windsnelheid tussen 89 en 102 km/h. De storm heeft aan zee inderdaad windkracht 10 bereikt. Niet meer.

Bij een orkaan (windkracht 12) bedraagt de gemiddelde windsnelheid meer dan 117 km/h. Wellicht hebben sommigen dat geïnterpreteerd als de "rukwinden van orkaankracht". Fout dus. Er is in België nog nooit een orkaan langsgekomen. En dat hoeft ook niet...

Voor het buitenland werd gegoocheld met windsnelheden van 200 km/h. Dat klinkt fenomenaal. Maar dat zijn dan wel de rukwinden die worden gemeten op bergtoppen . En op die eenzame hoogte is het niet abnormaal dat de wind (niet gehinderd door enig obstakel) over zijn toeren gaat.



(11 januari 2007) De natuur reageert op de hoge temperaturen. Het stuifmeelseizoen 2007 is gestart. De els en de hazelaar staan in bloei. Ook in Denemarken is het pollenseizoen begonnen.




(11 januari 2007) Er wordt in de media opnieuw druk gegoocheld met dagrecords. Nog maar eens stellen dat dagrecords weinig waarde hebben. Twee thermometers die op enkele meter van elkaar staan, kunnen al enkele tienden van een graad verschillen. Wat een dagrecord is op één plaats, is dat dus niet noodzakelijk enkele meter (laat staan enkele kilometer) verderop.

Bovendien houden dagrecords geen rekening met het feit dat er om de vier jaar een schrikkeljaar is. Je kan 11 januari 2007 dus niet vergelijken met 11 januari 2008 en zeker niet met 11 januari 2009. De gemiddelde maximale zonshoogte is immers ietwat verschillend.

Om al die statistische problemen te omzeilen, is het veel beter je toe te leggen op een langere waarnemingsreeks. Het is veel zinniger om "recorduitspraken" te doen die handelen over een periode van 10 dagen, van een maand, van een seizoen, van een jaar. Jammer genoeg willen de media dat niet altijd inzien. Een dagrecord gaat er voor hen nog altijd in als zoete koek: het verkoopt snel en je kan er mooie beeldjes bij schieten. Goedkope consumenten-meteorologie als je het mij vraagt.

De eerste tien dagen van januari 2007 waren recordwarm. In Ukkel werd een gemiddelde temperatuur gemeten van 9,0 graden. De gemiddelde maximumtemperatuur voor die eerste tien dagen bedroeg 10,7 graden, de gemiddelde minimumtemperatuur was 7,0 graden. Ter vergelijking: de gemiddelde temperatuur voor januari is 2,6 graden. De gemiddelde maximumtemperatuur in januari bedraagt 5,1 graden, de gemiddelde minimumtemperatuur MIN 0,3 graden.

Voorlopig komt er geen einde aan de sterke westcirculatie en de bijbehorende zachte oceaanlucht. Er is dus nog altijd geen winter in zicht. Nemen we een optie op een recordwarme januarimaand?



Terug naar beginpagina
Statistieken:
Online: 29
Vandaag: 1.037
Laatste week: 9.400
Pagina's: 38.752.274
sinds 15 aug 2010