Kunnen kleine privé-windturbines onze energiefactuur verlichten?

Alternatieve energie wordt steeds belangrijker en dat is een goede zaak voor het milieu. Maar in tegenstelling tot zonnepanelen zie je maar weinig kleine windturbines verschijnen in het straatbeeld.


Nu is de wereld van de alternatieve energie volop in beweging (sic). De nieuwste kleine windturbines draaien rond een vertikale as (diameter ongeveer 2 meter), waardoor ze veel minder slagschaduw veroorzaken. Ze halen een hoger rendement en produceren maar weinig geluidshinder. Bij een gemiddelde windsnelheid van 4 m/s (meter per seconde) halen ze jaarlijks meer dan 1.000 kWh/jaar, en bij een gemiddelde snelheid van 5 m/s meer dan 2000 kWh/jaar. Het jaarverbruik van een gemiddeld Vlaams gezin met vier personen bedraagt tussen 3.000 en 4.000 kWh/jaar.


Het is natuurlijk de vraag of je zo'n toestel ook goedgekeurd krijgt bij de plaatselijke overheid. En lang niet iedereen is op dit moment overtuigd van de rendabiliteit van kleine windturbines.


De windsnelheden gelden voor een hoogte van 10 meter. Hoe "ruwer"ť het terrein, hoe lager de windsnelheid. Dat is trouwens de reden waarom er aan zee altijd meer wind is dan in het binnenland, gemiddeld tussen 5 en 6 m/s (meter per seconde).


Op de pier van Zeebrugge (ligt al een kilometer in zee) haalde men in 2016 een gemiddelde windsnelheid van 5,9 m/s. De winderigste maand van 2016 in Zeebrugge was januari 2016 met 7,8 m/s. De rustigste maand op de pier van Zeebrugge was september 2016 met 4,7 m/s.


Ten westen van de lijn Kortrijk-Antwerpen is de gemiddelde jaarlijkse windsnelheid meestal groter dan 4 m/s. In Ukkel bedroeg de gemiddelde windsnelheid in 2016 ongeveer 3,4 m/s. Hier vind je bijkomende info over windrichtingen en windsnelheden.


Veel grotere turbines geplaatst op veel grotere hoogte zijn nog rendabeler. Een windturbine waarvan de as zich op een hoogte van 100 meter bevindt en die wieken heeft van 41 meter, produceert 4.400.000 kWh/jaar.


De wereld van de windturbines staat trouwens niet stil. Een heel interessante evolutie met turbines zonder wieken vind je hier.


De dagelijkse windsnelheid van de voorbije 31 dagen voor Ukkel vind je altijd helemaal onderaan op deze pagina.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 31
Vandaag: 1.123
Laatste week: 17.135
Pagina's: 25.429.645
sinds 15 aug 2010