De zon en de maan lijken aan de horizon soms enorm groot. Waarom?

Het is puur gezichtsbedrog. Als je met een telescoop de maan bekijkt, ziet die er in de sterrenkijker altijd even groot uit, of ze nu hoog of laag aan de hemel staat. Ook als je met die telescoop (voorzien van een speciaal veilig zonnefilter) naar de zon kijkt, is er geen verschil in grootte.


Heel veel mensen maken foto’s van fantastisch mooie zonsondergangen met een "gigantische" zonnebol. In de praktijk blijkt die zon er dan piepklein op te staan.


Puur gezichtsbedrog dus. Als we een hemelobject snel kunnen vergelijken met iets van op aarde, overschatten we dat object altijd. Ook sterrenbeelden lijken trouwens groter als ze laag aan de hemel staan. Perspectief speelt zeker een rol.Op de tekening hiernaast zijn de twee cirkeltjes even groot. Maar toch lijkt de ene cirkel veel groter dan de andere. Meer voorbeelden van gezichtsbedrog vind je hier.


Bij de maan doet het verschijnsel zich voor bij alle maanfasen. Dus zeker niet alleen bij de volle maan. Ook een laagstaande maansikkel lijkt aan de horizon veel groter dan in werkelijkheid.


Het zgn. fenomeen van de supermaan berust bijna volledig op dit fenomeen. Als een supermaan hoog aan de hemel staat, ziet ze er veel kleiner uit.Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 29
Vandaag: 1.124
Laatste week: 17.136
Pagina's: 25.429.651
sinds 15 aug 2010