Wat is die kring rond de zon? En de gekleurde vlekken aan weerszijden van de zon?
In dunne, hoge bewolking zie je rondom de zon (en de maan) dikwijls allerlei lichtverschijnselen. Die speciale effecten ontstaan omdat het licht van de zon in de wolken wordt gebroken en weerkaatst. De hoge bewolking bestaat immers uit ijskristallen, die soms heel symmetrisch zijn gerangschikt.


Heel bekend is een kleine kring rond de zon of de maan: een halo. De kring heeft een straal van 22 graden. Als je je arm en je hand volledig uitstrekt en met de duim de zon (of de maan) afdekt, komt je pink ongeveer tot aan de kleine kring. Meer info over het meten van hoeken aan de hemel vind je hier. Een film over halo's vind je hier en hier.


Veel weerspreuken verwijzen naar halo's: "Kring rond de zon, regen in de ton". Dat is inderdaad dikwijls het geval. De sluierwolken waarin de halo ontstaat, zijn vaak de voorlopers van een regengebied dat binnen 24 tot 36 uur later ons land aandoet. Soms passeert de storing net ten noorden. Dan blijft het natuurlijk droog en is de weerspreuk fout.


Halocomplexen bestaan soms uit veel meer lichtverschijnselen. Langs weerszijden van de zon, ietwat op de buitenkant van de kleine kring, zijn dikwijls bijzonnen zichtbaar. Dat zijn fel gekleurde vlekken met alle kleuren van de regenboog. Soms is één bijzon zichtbaar, soms twee.


Mensen verbazen zich dikwijls over de helderheid van de bijzonnen. Maar in feite komen dergelijke bijzonnen vrij vaak voor. Een aandachtig waarnemer kan elk jaar op zo'n 100 dagen bijzonnen en halo's zien. Je moet wel kijken in de richting van de zon. Dat maakt het natuurlijk wat moeilijk.


Een ander lichtverschijnsel dat zich voordoet in hoge sluierwolken, is de circumzenithale boog.


Tenslotte nog een waarschuwing: je mag natuurlijk NOOIT zomaar recht in de zon kijken, want dat kan leiden tot blindheid.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 34
Vandaag: 791
Laatste week: 16.467
Pagina's: 25.445.317
sinds 15 aug 2010