Wat is ijzel?

IJzel ontstaat in heel specifieke omstandigheden. De grond moet bevroren zijn als gevolg van een lange vorstperiode. Bij een dooiaanval komt er warmere lucht die dikwijls vergezeld is van regen. Die regen valt op de bevroren bodem en bevriest ogenblikkelijk. Dat is ijzel: een flinterdun ijslaagje van vers bevroren regendruppels. Uiterst glad en dus uiterst gevaarlijk.


De Engelse term voor ijzel is "black ice"...


In de media hoor je heel vaak waarschuwen voor ijzel. Alles wat bevroren is, wordt dan aangeduid met de term "ijzel", en dat is dus fout. IJzel komt echt maar in heel specifieke omstandigheden voor. "Sneeuw en ijzel zorgen voor gladde wegen" is niet de juiste titel boven een krantenartikel.


Soms kan het uren aan een stuk ijzelen en spreekt men van een echte ijzelramp. Er vallen dan tientallen mm neerslag. Alles bevriest ogenblikkelijk. Onder het gewicht van zoveel ijzel kunnen elektriciteitsdraden knakken en bomen bezwijken. Het verkeer komt helemaal tot stilstand. De schade kan enorm zijn.


Je moet zeker eens proberen een wandeling te maken tijdens een zware ijzelperiode. Onder invloed van de wind tovert de ijzel alle voorwerpen om tot prachtige kunstwerken. Wel heel voorzichtig wandelen, want ijzel is verraderlijk glad.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 7
Vandaag: 130
Laatste week: 11.480
Pagina's: 25.254.201
sinds 15 aug 2010