Wat is de gemiddelde dagelijkse zonneschijnduur voor de verschillende maanden van het jaar?
Hier volgen voor de verschillende maanden de gemiddelde dagelijkse zonneschijnduur. De uiterste waarden (minimum en maximum zonneschijnduur in uur/dag) worden eveneens vermeld.


Je moet erg voorzichtig zijn met het interpreteren van deze tabel. Het is best mogelijk dat je op een zonnige dag in januari maar liefst 7 uur onafgebroken zonneschijn krijgt. Omgekeerd is het perfect mogelijk dat je op eender welke dag van het jaar geen enkel uur zonneschijn kan registreren. Dat lijkt in tegenspraak met de gegevens uit de tabel. De tabelgegevens gelden nl. gemiddeld voor alle dagen van de maand samen.


Concreet: als de maand mei uitzonderlijk zonnig verloopt, zal je op het eind van de maand vaststellen dat de zon gemiddeld gesproken iets meer dan 10 uur/dag heeft geschenen. Een uiterst sombere maand oktober levert op het eind van de rit gemiddeld 1,4 uur zonneschijn/dag.


Deze tabel is vooral nuttig voor de bezitters van zonnepanelen. Je kan hier meteen zien of je voor een bepaalde dag blij moet zijn met het aantal uur dat de zon heeft geschenen.


Het meten van de zonneschijnduur gebeurde vroeger met de Campbell-Stokes zonneschijnduurmeter, een heliograaf. Dat is een glazen bol die werkt als een vergrootglas. In het brandpunt wordt dagelijks een papier geplaatst. De zon zal in de loop van de dag dus een brandspoor in het papier maken. Door de lengte van het brandspoor te meten, kent men de zonneschijnduur.


Deze manier van meten heeft enkele nadelen. Als de zon laag staat, is het zonlicht soms niet krachtig genoeg om een brandspoor te maken. 's Ochtends is de heliograaf soms nog bedauwd, waardoor hij de eerste zonnestralen niet goed kan opvangen. Soms is het papier vochtig, wat het brandspoor bemoeilijkt.


Logisch dus dat men is overgeschakeld op elektronische methoden om de zonneschijnduur te meten, de zgn. actinometrische sensoren.Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 30
Vandaag: 335
Laatste week: 8.824
Pagina's: 25.802.024
sinds 15 aug 2010