Is een auto een kooi van Faraday? Ben je er veilig tijdens een onweer?

Michael Faraday was een vooraanstaand Brits wetenschapper in de 19-de eeuw. Hij ontdekte dat elektromagnetische straling niet kan binnendringen in een metalen kooi. De kooi zelf hoeft niet gesloten te zijn: het geraamte (het omhulsel) van de ruimtelijke structuur is al genoeg. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat je binnen een metalen kooi geen radio kan ontvangen. Je hebt zelf vast en zeker al gemerkt dat radio-ontvangst in een huis soms niet zo goed is.


Een gesloten auto voldoet aan het principe van de kooi van Faraday, een cabriolet niet. In een gesloten auto ben je in principe dus veilig. Als de bliksem er op inslaat, lopen de inzittenden geen gevaar. Je hoeft na een blikseminslag niet tegen een paaltje te rijden om alle restlading af te voeren, dat gebeurt vrijwel ogenblikkelijk. Misschien wel wachten met uitstappen tot het onweer echt helemaal voorbij is...


Moderne auto's bestaan ook uit kunststoffen. En dan werkt onze kooi van Faraday niet meer zo efficiënt. Ik heb al wagens gezien die na een blikseminslag helemaal rijp waren voor de schroothoop. Maar ook dan bleven de inzittenden ongedeerd.


Hou er wel rekening mee dat het tijdens een onweer hard kan waaien en regenen of hagelen. Nachtelijke bliksemflitsen verblinden de chauffeur. Rijden tijdens een onweer is dan ook een hachelijke onderneming. De veiligste plek tijdens een zwaar onweer is gewoon thuis.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 36
Vandaag: 633
Laatste week: 9.288
Pagina's: 38.634.430
sinds 15 aug 2010