Wat is een nazomertje?

Als we het hebben over de zomer, denken we meestal aan de maanden juni, juli en augustus: de weerkundige zomer. Maar dat belet natuurlijk niet dat we ook in de lente of in de herfst al kunnen genieten van zomerdagen.


Vaak krijgen we in de maanden september en oktober nog enkele extra dagen met zonnig en warm weer. In de volkskalender spreekt men dan over een nazomertje. Vroeger dacht men dat die nazomertjes samenvielen met bepaalde data. En daarom kregen de nazomertjes de naam van één van de kalenderheiligen van die dagen.


Zo is er het Sint-Michielsnazomerke, dat valt rond de periode van 29 september. Half oktober is er de nazomer van Sint Theresia ("Trezia's nazomerke is een schoon nakomerke", zegt de weerspreuk). Half november is er nog een Sint Maartensnazomerke.


Alle nazomertjes worden in het Nederlands taalgebied soms ook aangeduid als oudewijvenzomers. Soms zijn nazomertjes ook regionaal bepaald. Zo wordt de nazomer van Sint Theresia in de streek rond Lier het Sint Gommarus-nazomerke genoemd.


In het buitenland is er o.a. de Altweibensommer (Duitsland), de Indian Summer in noord-Amerika, l’été de la Saint-Martin in Frankrijk en Saint Luke's little summer in Groot-Brittannië.


Onze nazomertjes vallen meestal samen met een hogedrukgebied boven het Europese vasteland. Dat zorgt er voor dat de Atlantische storingen ons land niet kunnen bereiken. In combinatie met een diepe depressie over de Atlantische Oceaan (zoals in oktober 2017 met de orkaan Ophelia) wordt er vanuit het zuiden droge en zeer warme lucht aangevoerd. In die omstandigheden is het mogelijk om in september nog vlot 25 graden te halen. In oktober kan het kwik tijdens een nazomertje nog klimmen tot 20 graden en meer.


In deze periode van het jaar worden de nachten snel langer. Het kan in de loop van de avond dus goed afkoelen. De hitte blijft 's nachts niet hangen in de huizen. Geen wonder dat de nazomertjes door de mensen op handen worden gedragen!


Voorbeelden van zeer goede nazomers: 1921, 1947, 1959, 1994, 2001, 2005 en 2011.Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 26
Vandaag: 1.100
Laatste week: 17.129
Pagina's: 25.429.556
sinds 15 aug 2010