Hoe vaak regent het in Vlaanderen?

Vrijwel iedereen lijkt het er over eens: België is een regenland. We klagen het hele jaar over de regen. Graag verwijzen we dan naar het gemiddeld aantal dagen waarop het in ons land regent: maar liefst 199 neerslagdagen (gemiddelde over de periode 1981-2010).


Maar hoe vaak regent het écht in Vlaanderen? Hoeveel minuten van de tijd valt er neerslag?

Want een neerslagdag wordt gedefinieerd als een dag waarop er minstens 0,1 mm neerslag valt. Maar het regent dan geen 24 uur aan één stuk. Meer zelfs, het heeft op de meeste plaatsen de voorbije honderd jaar nooit een hele dag lang (dus onafgebroken gedurende 24 uur) geregend.


Statistieken voor Nederland

Voor België heb ik geen statistieken gevonden van de échte neerslagduur. In Nederland heeft het KNMI (De Bilt) die neerslagdata wel gepubliceerd. En de gegevens zijn heel ontnuchterend... bij onze noorderburen regent of sneeuwt het gemiddeld gesproken 7,5 procent van de tijd. Dat wil zeggen dat het gedurende 92,5 procent van de tijd droog is in Nederland!

Omgerekend komt dat neer op ongeveer 660 uur neerslag per jaar. Het grootste aantal regenuren (863 uur of 9,8 procent) mat het KNMI in 1994. In 1933 viel er gedurende 383 uur of 4,4 procent neerslag.

Per weerkundig seizoen is de neerslagverdeling als volgt:

winter 210 uur regen 9,7 procent
lente 152 uur regen 6,9 procent
zomer 120 uur regen 5,4 procent
herfst 183 uur regen 8,4 procent


November is in Nederland de maand met de langdurigste regen (73 uur). In de maand augustus regent het gemiddeld maar 37 uur op een hele maand.

Eigen onderzoek

Dat het zo weinig zou regenen in onze regio, kon ik niet geloven. Een wetenschapper moet per definitie kritisch zijn. Slechts 7,5 procent van de tijd regen leek me enorm weinig.


Nu ben ik sinds een aantal jaren een verwoed fietser. Weer of geen weer, ik doe al mijn woon-werkverkeer met de fiets, duizenden kilometer per jaar in weer en wind, regen of geen regen. In de jaren 2008, 2009, 2010, 2012, 2013, 2014, 2015 en 2016 heb ik heel nauwkeurig alles bijgehouden: hoeveel minuten deed ik over de heenrit en de terugrit, hoeveel minuten heeft het geregend op elk van die ritten, en hoeveel kilometer zat ik telkens op de fiets.


Hiernaast vind je enkele resultaten van mijn fietsstatistieken. En die bevestigen de waarnemingen van het Nederlandse KNMI.Het groot gemiddelde (gebaseerd op meer dan 1700 fietsdagen) is 7,3 procent (zweet niet meegerekend). Dat cijfer is heel goed in overeenstemming met de gegevens uit Nederland.


Een fietstocht van 20 km duurt gemiddeld 75 minuten. Fietstochten van 26 km (goed voor veiliger wegen en betere fietspaden) duren zo'n 90 minuten. Maar liefst 81 procent van al die fietstochten verliep helemaal droog. Slechts 2,5 procent van alle fietsritten moest ik van start tot finish opboksen tegen de regen. Dat op basis van ongeveer 1700 fietstochten. En fietsen in de regen verloopt meestal trager dan in droge omstandigheden: een mens is immers extra voorzichtig als het regent.

Conclusie

Mensen die niet willen fietsen omdat het in ons land zo vaak regent, hebben ongelijk. Mijn eigen onderzoek was natuurlijk erg fragmentarisch: ik fiets minder vaak op zondag, en mijn heenritten zijn meestal in de ochtendspits en de terugritten in de avondspits.


Maar tenzij de regen een formidabele voorkeur zou hebben voor bepaalde dagen van de week, bevestigt mijn onderzoekje wel wat alle lange-afstandsfietsers, buitenmensen en klimatologen al lang weten: het regent in Vlaanderen echt niet zo vaak als we denken.


En als je de Belgische radarbeelden consulteert en een beetje kan spelen met de tijd, wordt jouw droge fietspercentage nog beter ;-)


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 33
Vandaag: 1.499
Laatste week: 17.146
Pagina's: 25.430.627
sinds 15 aug 2010