Wanneer was de langste periode met permanente vrieskou?

Een ijsdag is een dag waarop de maximumtemperatuur negatief was, dus een dag met permanente vrieskou. IJsdagen vormen een goede maat om de strengheid van een winterseizoen te bepalen.


Je kan in de klimatologische gegevens ook op zoek gaan naar de langste periode met continue vorst. Dat levert interessante resultaten op.


De bovenstaande lijst is gebaseerd is gebaseerd op metingen die zijn omgerekend naar gesloten thermometerhut.


Sommige heel strenge winters herbergen inderdaad een koudegolf van jewelste. Vooral in de 19de eeuw was het soms bibberen en beven voor koning winter. Maar andere superwinters (bijvoorbeeld die van 1962-1963) scoren maar pover als je kijkt naar de duur van de verschillende koudegolven. Dat komt omdat er af en toe ook even een dag was waarop de maximumtemperatuur boven het vriespunt kwam.


Dat is de reden waarom de heel strenge winterperiode in februari 1956 totaal ontbreekt in deze lijst. En waarom de koude winter van 1985 afwezig is in de tabel.


Een speciale vermelding voor het jaar 1947. Eerst een heel lange koudegolf en eind juni 1947 de hoogste maximumtemperatuur ooit gemeten in Ukkel en heel veel tropische dagen.Nog andere vragen?
Statistieken:
Online: 25
Vandaag: 591
Laatste week: 9.742
Pagina's: 25.282.362
sinds 15 aug 2010