Hoe kan je een vuurbol rapporteren?

Soms flitst er een heel, heel heldere vallende ster door de hemel: een vuurbol. In werkelijkheid gaat het om klein steentje (diameter van ייn cm of meer) die met een snelheid van tienduizenden km/h vergaat in de dampkring. Dat doet de lucht fel oplichten en dat zien wij dan als een vuurbol.


Als het gaat om een heel helder exemplaar (zo helder als de volle maan of nog helderder), is het interessant om de baan van het object te berekenen. Daarvoor hebben we veel waarnemingen nodig.


Meestal is het leven van een vuurbol immers erg kort: in 1 א 2 seconden is alles voorbij. Mensen worden dus verrast door de vuurbol en dat leidt tot een onnauwkeurige waarneming. Steevast zal men ook de duur van het fenomeen overschatten.




WELKE GEGEVENS ZIJN BELANGRIJK?



1) We moeten weten waar je hebt waargenomen. De plaats van de waarneming is belangrijk: de naam van de gemeente/stad. Vanop andere plaatsen zal men de vuurbol in een andere richting/windstreek hebben gezien.




2) De datum en het juiste uur van de waarneming. Zeker tot op de minuut nauwkeurig, als het kan zelfs tot op de seconde nauwkeurig.




3) In welke windstreek zag je de vuurbol? Hoe bewoog hij? Passeerde hij "rakelings" langs een ster/planeet? Positiebepalingen aan de hand van vaste sterren zijn natuurlijk het beste. Als dat niet kan, vermeld je boven welke richting je de vuurbol zag ("boven die wijk", "rechts van de kerktoren",...). Zelfs een aanwijzing als "van linksboven naar rechtsonder" kan nuttig zijn.



Hoe je hoeken aan de hemel moet meten, lees je hier.


4) Vermeld zoveel mogelijk bijzonderheden.




5) Heb je de vuurbol gefilmd met een dashcam, een mobieltje of een filmcamera? Prima. Zeker in dat geval is de exacte waarnemingsplaats onontbeerlijk.



Hier kan altijd controleren of de vuurbol ook door een speciaal meteoordetectiesysteem is opgemerkt.



Je volledige waarnemingsrapport (met uiteraard ook je naam en email-adres) mag je sturen naar

info@mira.be

en ook naar dit adres.


Als er voldoende waarnemingen binnenkomen, kunnen we de baan van de vuurbol bepalen en krijg je een rapportje met het resultaat.


Maar dan is het echt wel nodig dat de kwaliteit van de waarnemingen voldoende hoog is.

"Een tijdje geleden zag ik een vuurbol" is echt geen zinvolle waarneming...



Nog andere vragen?
Statistieken:
Online: 23
Vandaag: 1.995
Laatste week: 9.944
Pagina's: 38.776.513
sinds 15 aug 2010