Waarom gaat de zon op de Griekse Eilanden sneller onder dan bij ons?

De zon bevindt zich op de ecliptica. Die ecliptica staat soms loodrecht op de horizon, soms maakt ie er maar een flauwe hoek mee. Dat is afhankelijk van de breedteligging van de plaats en van het tijdstip van het jaar.


In de gebieden rond de evenaar verloopt de zonsondergang het snelst. In iets meer dan twee minuten is de klus geklaard. Het gevolg is dat het in die gebieden heel snel donker wordt: het "vallen" van de nacht.


Naarmate we hogere breedtegraden opzoeken, wordt het verschil tussen de seizoenen duidelijk. De snelste zonsop- en ondergangen vinden altijd plaats tijdens de zgn. equinoxen: rond 21 maart en 23 september, bij het begin van de lente en de herfst. De traagste zonsop- en ondergangen gebeuren rond 21 juni en 21 december.


Op 40° noorderbreedte varieert de duur van de zonsondergang (vanaf het moment waarop het onderste deeltje van de zon de horizon raakt tot het moment dat het laatste stukje helemaal is verdwenen) tussen 167 seconden en 203 seconden. Op 50° noorderbreedte varieert de duur tussen 199 en 261 seconden. Ga je nog noordelijker, dan zal er een moment komen waarop de zon 's zomers helemaal niet meer onder de horizon verdwijnt: de beroemde middernachtszon.


Dat alles betekent dus dat zelfs op de Griekse Eilanden de zon niet loodrecht in de zee verdwijnt. Er is wel degelijk een westwaartse beweging. Maar onbewust concentreren we ons op de verticale component.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 28
Vandaag: 942
Laatste week: 9.314
Pagina's: 38.635.183
sinds 15 aug 2010