Waarom geven alle weercomputers niet altijd dezelfde weersverwachting?

Er bestaan verschillende weermodellen: formules met wiskundige beschrijvingen van de atmosfeer voor de volgende dagen. Elk weercomputer hanteert net iets andere formules om, uitgaande van de waarnemingen, de toekomst van het weer te berekenen. En als je die krachtige weercomputers het weer voor morgen laat uitrekenen, geven ze allemaal ongeveer dezelfde uitkomst.


Maar naarmate je de verschillende computers verder laat doorrekenen voor de daaropvolgende dagen, worden de onderlinge verschillen groter. En zo kan het gebeuren dat met een zelfde vertrekscenario de ene weercomputer binnen een week een storm aankondigt, terwijl de andere het heeft over droog weer met veel zon.


Kleine oorzaken, grote gevolgen… je kan het wat vergelijken met een biljarttafel waarop zeven ballen lijnrecht achter elkaar liggen. Als een biljartspeler de eerste bal voluit raakt zonder effect, schuift die bal naar nummer twee, die ook voluit wordt geraakt, enzovoort. In principe zou de zevende bal dan ook perfect naar achter moeten bewegen. In de praktijk is dat niet het geval. De kleinste onzekerheid (keu niet rechthouden, toch wat effect op de bal, ballen liggen niet perfect achter elkaar… ) wordt na zeven ballen zo uitvergroot, dat de zevende bal in de praktijk zowat alle richtingen kan uitgaan.


En dat is ook het geval bij onze computermodellen. Een heel kleine afwijking bij dag 1 levert na dag 4 al een behoorlijk ander weerbericht op. En na zeven dagen kan het in feite alle kanten op.


Als alle weercomputers voor de volgende week ongeveer dezelfde uitkomsten geven, hebben we met een stabiele weersituatie te maken. Maar als er al heel snel verschillen opduiken, is dat een teken dat de prognose niet zo goed is. In dat geval zullen we het weer voor de volgende dagen met wat meer onzekerheid aankondigen.


Ook één enkele weercomputer kan verschillende uitkomsten geven. Meer info over het EPS-systeem vind je hier.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 9
Vandaag: 130
Laatste week: 11.480
Pagina's: 25.254.177
sinds 15 aug 2010