Waarom kunnen de sneeuwhoogtes zo verschillen van streek tot streek?
We weten allemaal dat er in Hoog-België gemiddeld gesproken meer sneeuw valt dan in Vlaanderen. Dat hangt gewoon samen met de hoogte. Hoe hoger, hoe kouder. Bijna elk jaar is er wel een periode waarop je naar de Ardense skipistes kan. Op Mont Rigi lag er in de ochtend van 17 december 2011 een sneeuwtapijt van 48 cm.


Maar hoe komt het toch dat de sneeuwhoogtes in Vlaanderen ook zo kunnen verschillen van streek tot streek? In de ochtend van 10 februari 2010 was er in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen een ware sneeuwchaos (tot 6 cm sneeuw in Zaventem en bijna 950 km file). Diezelfde ochtend was het grootste deel van de provincie Limburg sneeuwvrij. In de provincie West-Vlaanderen lag gemiddeld gesproken een dun laagje sneeuw van welgeteld 1 cm.


Op 3 februari 2012 liep de lengte van de sneeuwfiles zelfs op tot 1275 km. Niet dat er massaal veel sneeuw viel... maar er zijn tegenwoordig veel meer auto's dan vroeger.


Het is natuurlijk nooit goed. Op 7 december 2012 waarschuwden we voor een sneeuwzone. Op de meeste plaatsen in Vlaanderen viel tussen 3 en 5 cm sneeuw. Veel mensen namen hun voorzorgen (vroeger vertrekken, thuiswerken, voorzichtig rijden). Bovendien verrichtten de strooidiensten schitterend werk. Daardoor waren er bijna geen ongevallen en bleef het gevreesde verkeersinfarct uit.


De prognose voor de nacht van 14/15 januari 2013 was perfect: er viel zo'n 10 cm in het westen van het land, een vijftal cm in het centrum en 2 à 3 cm in het oosten. Door de felle wind waren er soms sneeuwophopingen. Dat verklaart waarom sommigen (veel) grotere sneeuwdiktes maten.


De sneeuw van 11 en 12 maart 2013 zorgde ook voor zeer ongelijke sneeuwhoogtes. In de ochtend van 12 maart 2013 meldden de officiële weerstations sneeuwhoogtes tussen 2 cm (Schaffen) en 10 cm (Florennes). Lokaal lag er in Oost-Vlaanderen nog meer. En door de gure noordoostenwind ontstonden sneeuwophopingen, waardoor het heel lastig werd om een betrouwbare hoogte te meten. Er stond tot 1685 km file, een record.


Op 30 januari 2019 viel er zo'n 10 cm sneeuw op veel plaatsen in het westen van het land. In de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg was er die ochtend duidelijk minder sneeuw.


Voor buitenstaanders zijn de verschillen in sneeuwhoogte opmerkelijk. Insiders weten al langer dat de doortocht van een neerslagzone zeer verschillende meetresultaten oplevert.


Het is heel gewoon dat een regenzone op de ene plaats amper 1 mm oplevert, terwijl er verderop het vijfvoudige valt. In buiig weer (sneeuwbuien of zomerse onweders) kan het verschil in neerslaghoeveelheid nog veel groter zijn.


Op 30 november 2017 viel er tussen 7 en 19 uur in Melle 29 mm neerslag, deels in de vorm van sneeuw. Zelzate mat 17 mm neerslag, Semmerzake 7 mm, Zeebrugge 10 mm en Koksijde iets minder dan 1 mm.


Schiet dus niet op de pianist als we verwachten dat er tussen 5 en 10 cm sneeuw zal vallen. Het voorspellen van neerslaghoeveelheden blijft erg moeilijk. Als een storing bovendien 50 km opschuift, kan dat een wereld van verschil maken.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 32
Vandaag: 496
Laatste week: 9.593
Pagina's: 38.640.579
sinds 15 aug 2010