Wat is altostratus undulatus asperatus?

Na een aantal lokale hagelbuien (met veel schade) verscheen op maandag 9 juni 2014 op verschillende plaatsen in ons land een heel vreemde wolkenlucht.


Het zag er erg dreigend uit: totaal verwrongen wolken met meestal een duidelijke golfachtige structuur, en hier en daar abrupte vervormingen. Heel onheilspellend.


Ik heb in mijn leven al heel wat wolkenluchten gezien, maar het was meteen duidelijk dat dit iets heel speciaals was: niks kleur, enkel zwart-wit, en heel felle contrasten.


Het gaat hier om een erg zeldzame en beruchte wolkensoort: altostratus undulatus asperatus. Middelhoge bewolking met een golfstructuur maar ook met vreemde vervormingen.


De golvende structuren worden veroorzaakt door afwisselend op- en neerwaartse luchtbewegingen die soms ontstaan na de doortocht van felle onweersbuien. Koude en warme lucht glijden langs mekaar en op het grensvlak ontstaan deze wonderlijke wolken. Vergelijk het wat met olie en water: die mengen ook niet.


Het is een wolkensoort die "ontdekt" werd in 2009. In 2015 werd de wolkensoort officieel aangenomen en gepubliceerd onder de naam "Asperitas" in de wolkenatlas van de Wereld Meteorologische Organisatie. Men spreekt ook over bubbelwolken.




De golfstructuur van de altostratus undulatus asperatus deed me nog het meest denken aan de mammatuswolken, maar ook aan lenswolken.




In elk geval: adembenemend mooi.


In de avond van 12 juni 2020 waren de bubbelwolken prachtig zichtbaar in een groot deel van Vlaanderen.







Terug naar het vorige menu
Statistieken:
Online: 36
Vandaag: 937
Laatste week: 9.666
Pagina's: 38.641.523
sinds 15 aug 2010