Wat is het noorderlicht?
Noorderlicht (ook wel poollicht of aurora genoemd) is soms zichtbaar op een donkere nacht als je in noordelijke richting kijkt. Het gaat om een zachte gloed met daar bovenop af en toe kleurrijke banden die bewegen. Soms lijken het rode en groene gordijnen die langzaam wuiven en schommelen, maar er zijn allerlei variaties mogelijk.


Noorderlicht ontstaat als elektrisch geladen deeltjes van de zon via de noord- of zuidpool van de aarde binnendringen in de dampkring. Die elektrisch geladen deeltjes (protonen en elektronen) worden bij grote zonneactiviteit in de ruimte geslingerd: een zonnestorm ofte CME (Coronal Mass Ejection) .


De beelden rechts zijn afkomstig van de Amerikaanse sonde SDO (Solar Dynamics Observer). Je ziet een timelapse-filmpje van de zonneschijf van de laatste 48 uur. Elke flits op de beelden kan een zonnestorm triggeren. Gelukkig zijn de meeste CME's niet naar de aarde gericht.


Als de plasmawolk van zo'n CME wl de aarde treft, worden de deeltjes door het magnetisch veld van de aarde gedwongen via een schroefvormige spiraalbaan binnen te komen langs de noordkant of de zuidkant. Daar reageren ze met de zuurstof en stikstof van de atmosfeer, en dat veroorzaakt rode en groene kleuren.


Meestal is het noorderlicht enkel op hoge noordelijke breedten goed waarneembaar: Noorwegen, Groenland, Alaska. Maar bij grote zonnestormen is het poollicht soms ook in onze streken zichtbaar, tenminste als het dan bij ons helder weer is en je je op een donkere plaats bevindt, ver van alle stadslicht.


En van de laatste keren dat het poollicht in Belgi goed zichtbaar was, was op 30 oktober 2003.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 39
Vandaag: 803
Laatste week: 16.452
Pagina's: 25.445.346
sinds 15 aug 2010