Wat is het noorderlicht?
Noorderlicht (ook wel poollicht of aurora genoemd) is soms zichtbaar op een donkere nacht als je in noordelijke richting kijkt. Het gaat om een zachte gloed met daarbovenop af en toe kleurrijke banden die bewegen. Soms lijken het rode en groene gordijnen die langzaam wuiven en schommelen, maar er zijn allerlei variaties mogelijk.


Noorderlicht ontstaat als elektrisch geladen deeltjes van de zon via de noord- of zuidpool van de aarde binnendringen in de dampkring. Die elektrisch geladen deeltjes (protonen en elektronen) worden bij grote zonneactiviteit in de ruimte geslingerd: een zonnestorm ofte CME (Coronal Mass Ejection).


Als de plasmawolk van zo'n CME wél de aarde treft, worden de deeltjes door het magnetisch veld van de aarde gedwongen via een schroefvormige spiraalbaan binnen te komen langs de noordkant of de zuidkant. Daar reageren ze met de zuurstof en stikstof van de atmosfeer, en dat veroorzaakt rode en groene kleuren.


Meestal is het noorderlicht enkel op hoge noordelijke breedten goed waarneembaar: Noorwegen, Groenland, Alaska. Maar bij grote zonnestormen is het poollicht soms ook in onze streken zichtbaar, tenminste als het dan bij ons helder weer is en je je op een donkere plaats bevindt, ver van alle stadslicht.


Het noorderlicht was in België mooi zichtbaar op 30 oktober 2003 en recent nog op 25 september 2023. Nederland ligt noordelijker dan België. Het noorderlicht is daar dus vaker te zien, zeker vanuit Friesland.


Op foto's is het noorderlicht beter zichtbaar dan met het blote oog. Een belichtingstijd van enkele seconden vanop statief in combinatie met een hoge ISO-waarde presteert immers beter dan het menselijk oog.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 5
Vandaag: 143
Laatste week: 9.108
Pagina's: 38.750.003
sinds 15 aug 2010