De Celestron Astro Fi 5 Schmidt-Cassegrain: compact en krachtig

Telescopen bestaan in allerlei maten en gewichten. En prijzen. Al meer dan een halve eeuw kijk ik naar de hemel. Kleine, grote en supertelescopen, ik heb heel wat astronomische hardware met een kritisch oog bekeken En dan valt het op dat de voorbije decennia de prijzen veel democratischer zijn geworden. Of, om het anders te stellen, je krijgt nu veel, veel meer waar voor je geld. Amateur-astronomen anno 2023 zijn in de zevende hemel.


De Astro FI 5 wordt gemaakt door Celestron, een van de bekendste telescoopmerken van de hele wereld. Voor de astronomisch interessante prijs van 799 euro (anno 2023) krijg je een compacte sterrenkijker met een objectief van 125 mm. De lichtweg ervan is zo “opgevouwen” dat het toestel amper 40 cm lang is, terwijl de brandpuntsafstand toch 1250 mm is. Met een ingewikkeld woord: een catadioptrisch systeem, een combinatie van lenzen en spiegels.


De telescoop wordt geleverd met een automatische GoTo-montering. Dat wil zeggen dat je het toestel kan bedienen met je smartphone. Dat is ongelooflijk gemakkelijk. Indertijd heb ik me met mijn allereerste telescoopje suf gezocht achter een bolvormige sterrenhoop als M13 in Hercules. Met een GoTo-montering gaat dat vrijwel automatisch. En welke vergroting je ook gebruikt, de sterrenkijker houdt een object in beeld. In astronomische termen: hij “volgt”, hij compenseert voor de rotatie van de aarde om zijn as. Heel erg makkelijk.


Telescoop en montering samen wegen zo’n 7 kg. Geloof me vrij, een compacte telescoop is veel makkelijker te hanteren en te vervoeren. Een grote sterrenkijker weegt heel veel. Die zet je 5 keer buiten en dan is de pret er af. Een compacte telescoop als de Astro FI 5 til je moeiteloos op. Je neemt ‘em zonder problemen mee naar een donker plekje in de Ardennen waar de Melkweg nog met het blote oog zichtbaar is .


De Astro FI 5 wordt geleverd met twee oculairen, een Kellner 25 mm en een Kellner 10 mm. Goed voor een vergroting van respectievelijk 50 en 125 keer Het toestel werkt op netstroom maar ook op 8 AA-batterijen.


De telescoop moet je zelf in mekaar steken. Gelukkig is dat supergemakkelijk. Zelfs met mijn twee linkerhanden lukt het meteen. Je kan de Astro FI 5 ook op een gewoon fotostatief plaatsen. Het wordt dan een uiterst krachtige kijker die birdwatchers zeker zullen appreciëren.


Maar het is in de eerste plaats natuurlijk een sterrenkijker. Een schitterende sterrenkijker. Zonder problemen maakt mijn Android-smartphone via WiFi contact met de montering. Het is een hele ervaring om de telescoop te laten bewegen met het touchscreen van mijn GSM. Omhoog, omlaag, links, rechts, met verschillende snelheden en zonder teveel lawaai: dat werkt perfect. Vooral heel kleine bewegingen kan je zeer goed uitvoeren.


Het statief van de Astro FI 5 voldoet, al duurt het wel enkele seconden vooraleer het beeld helemaal is uitgetrild. Beginnende amateur-astronomen willen altijd zoveel mogelijk vergroten. Mijn advies: hou het bij kleine vergrotingen. Je hebt dan een groter beeldveld en het beeld is scherper en helderder. Luchttrillingen en statieftrillingen zijn kleiner Nog meer advies kan je trouwens altijd krijgen bij een Vlaamse Volkssterrenwacht.


Om de telescoop volautomatisch te maken, moet hij weten waar hij is. Dat doe je door eerst drie heldere sterren manueel op te zoeken. Je vertelt het toestel via de GSM dan welke drie sterren je hebt bekeken. En vanaf dan begint de pret. Op de smartphone geef je de naam in van het object dat je wil bekijken. Een sterrenhoop, een planeet, een melkwegstelsel, hij vindt ze allemaal probleemloos en plaatst ze in het beeld van het 25 mm-oculair. Heerlijk.


En hoe zit het met de optische kwaliteit? Die is erg goed. De maan wordt een feest met duizenden kraters, altijd opnieuw. Jupiter met de Rode Vlek en zijn 4 grote manen, de ringen van Saturnus, de schijngestalten van Venus, mooi! Op donkere, maanloze nachten ver verwijderd van alle storende stadslicht zijn er deep sky-objecten à volonté.


Samengevat: de Celestron FI 5 is een compacte maar krachtige telescoop, een astronomische metgezel waar je jarenlang plezier aan beleeft.


Terug naar het vorige menu

Statistieken:
Online: 46
Vandaag: 516
Laatste week: 10.813
Pagina's: 38.792.183
sinds 15 aug 2010