Nieuws 2024



(1 maart 2024)           Vandaag begint de weerkundige lente. Tijd dus om even terug te blikken op de voorbije weerkundige winter.

Vooral de maand februari was buitengewoon. Het vorige temperatuurrecord van februari 1990 ging aan diggelen. Met een gemiddelde temperatuur van 8,3°C zou februari 2024 zelfs heel goed scoren als een maand maart. Dat is echt erg straf: februari 2024 zou in de tabellen van maart op de 15e plaats komen. Een gemiddelde maand maart is bijna een graad kouder dan februari 2024.

Februari 2024 was ongemeen somber. Enkel in februari 2010 kregen we nog wat minder zonneschijn. Februari 2024 was ook kletsnat.

Ook in andere landen van West-Europa brak februari 2024 records. De collega's van het Nederlandse K.N.M.I. zien drie redenen voor deze uitzonderlijke maand februari.
1) de zuidwestenwind was alomtegenwoordig
2) het water van de Noord-Atlantische Oceaan is uiterst warm
3) de klimaatopwarming zet door

De weerkundige winter in zijn geheel (dus de maanden december, januari en februari samen) was uiterst zacht, nat en somber. Hier net geen records, maar de trend is wel overduidelijk. Onze winters worden zachter en natter.

Als gevolg van de heel hoge temperaturen is de natuur al vroeg in actie geschoten. Die natuur kan wel tegen een stootje... maar als er in de loop van de maanden maart of april nog vorstdagen komen, is er gegarandeerd vorstschade. Tegenwoordig zien we dat de laatste vorstdag van het winterseizoen in het centrum van het land gemiddeld valt op het einde van de maand maart.

Het worden dus nog spannende tijden. Midden volgende week draait de wind naar het oosten en stroomt er droge landlucht naar Belgiė. Dat zorgt voor koude nachten en overdag vrij veel zon. Enkele dagen geleden zag het er naar uit dat de aangevoerde lucht zacht was. De laatste computerprognoses doen de temperaturen voor donderdag 7 maart en vrijdag 8 maart niet zo hoog oplopen.



(22 januari 2024)           We hebben er een koude periode opzitten. Van 7 januari tot 20 januari 2024 kregen we twee winterse weken met in Ukkel 13 vorstdagen en zelfs 4 ijsdagen . De laagste temperatuur maten we in Ukkel op 10 januari 2024, met -6,8°C. Op 17 januari 2024 viel er op veel plaatsen in het binnenland zelfs een pak sneeuw.

Meteen verschenen er berichten dat klimaatwetenschappers bij kou spreken over "het weer", en bij warmte over "het klimaat". En dus is het tijd om er wat cijfers bij te halen.

Het is heel normaal dat we af en toe een koudere periode beleven. Zonder klimaatopwarming zouden we het gemiddeld even vaak over koude als over warmte moeten hebben. Dat is niet het geval.


Bron: NASA's Scientific Visualization Studio

Overal in de wereld stellen we vast dat "warmer dan gemiddeld" in de meerderheid is. De grafiek is duidelijk. Daardoor valt het natuurlijk des te meer op als we eens een koude periode meemaken.


Was de koudere periode die we nu meemaakten even bijtend als vroeger? Ook daarover hebben we cijfers. Duidelijke cijfers. De kou die we in januari 2024 meemaakten, was klein bier in vergelijking met vroegere koudegolven.

De laatste lange periode met permanente vrieskou dateert van 30 januari tot 12 februari 2012. Dat zijn ook 14 dagen, weliswaar 14 opeenvolgende ijsdagen.
De gemiddelde maximumtemperatuur bedroeg toen in Ukkel -2,3 graden.
De gemiddelde minimumtemperatuur was -8,7 graden.
De laagste temperatuur werd gemeten op 4 februari 2012, nl. -13,0 graden.

Dit keer gaat het dus over 4 ijsdagen over een periode van 14 dagen (7 tot 20 januari 2024).
De gemiddelde maximumtemperatuur bedroeg in Ukkel +1,2 graden.
De gemiddelde minimumtemperatuur was -3,2 graden.
De laagste temperatuur werd gemeten op 10 januari 2024, nl. -6,8 graden.


Was de winterkou van februari 2012 misschien het strafste wat we de voorbije 190 jaar ooit hebben meegemaakt? Nee. Het kan nog erger. Hier vind je de langste perioden met permanente vrieskou.

En tot slot: hier lees je het verschil tussen "weer" en "klimaat".



(1 januari 2024)           Wat nieuws over mijn site. Ik steek daar jaarlijks heel veel tijd, werk en geld in. Mijn site heeft geen reclame-inkomsten... De enige bedoeling is om zoveel mogelijk mensen zoveel mogelijk juiste informatie te geven.


En de inspanning loont. In 2023 kreeg mijn site een kleine 600.000 individuele bezoekers die zo'n 1,8 miljoen pagina's opvroegen.


Er passeerde 2620 GB aan dataverkeer. De meest geraadpleegde pagina's zijn de passages van het internationaal ruimtestation ISS, de algemene weerpagina, de pagina over de wintertijd, het klokje waar ik tot een miljard seconden tel, de vraag over chemtrails, en de vraag over de kortste dag van het jaar.
Ongelooflijk dat er anno 2023 nog altijd zoveel mensen waren die denken dat we door vliegtuigen "besproeid" worden met chemicaliėn en virussen.
Zal er in 2024 minder fake news zijn? Ik betwijfel het...


Lezers vonden de nachthemel van de maand februari het interessantst. Het grootste aantal bezoekers op mijn site noteerde ik in maart 2023. Logisch, ik ging die maand met pensioen.


Ongeveer 70% van de lezers komt uit ons land, 20% uit Nederland en 10% uit andere landen.


Mijn X-account @frankdeboosere (het vroegere Twitter) heeft meer dan 206.000 volgers. De info wordt druk gedeeld en becommentarieerd.


Eind 2022 ben ik ook begonnen op het sociale netwerk Mastodon. Mijn Mastodon-account wordt al gevolgd door ongeveer 2.400 personen.


Mijn Facebook-pagina telt meer dan 37.000 volgers, tienduizend meer dan een jaar geleden. Wellicht is dat een "pensioeneffect".


Mijn Instagram meteofrank wordt nu gevolgd door meer dan 129.000 personen.


Terug naar beginpagina
Statistieken:
Online: 19
Vandaag: 366
Laatste week: 9.868
Pagina's: 38.786.161
sinds 15 aug 2010