Galileoscoop als bouwpakket

Het jaar 2009 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het jaar van de sterrenkunde. 400 jaar geleden werd immers de telescoop uitgevonden. Galileo Galilei richtte een kijkertje naar de hemel. Het was het begin van een revolutie. De moderne astronomie heeft het aanschijn van de wereld grondig veranderd. In België wordt IYA09 gecoördineerd door de Koninklijke Sterrenwacht van België. Men heeft mij gevraagd om ambassadeur te zijn van IYA09, iets wat ik natuurlijk heb aanvaard.

50 mm lens van de Galileoscoop Naar aanleiding van het internationale jaar van de sterrenkunde heeft men een moderne versie van de allereerste telescoop ontwikkeld. Over de hele wereld wordt de Galileoscoop te koop aangeboden. Het is een verbeterde versie van de sterrenkijker die Galileo in 1609 gebruikte om zijn eerste waarnemingen te verrichten. De prijs van de Galileoscoop bedraagt 15 dollar. In België wordt dat 15 euro. Dat is spotgoedkoop.

Oorspronkelijk zou de Galileoscoop in de lente 2009 op de markt komen. Uiteindelijk werd het september 2009. Op 24 september 2009 ben ik met de fiets een Galileoscoop gaan kopen in het Planetarium op de Heizel. Eerste vaststelling: de telescoop wordt geleverd als een bouwpakket. De doos waarin alles was verpakt, paste gelukkig in mijn fietstas.

Telescoopbuis met statiefvattingIk heb twee linkerhanden en dus vreesde ik dat ik de telescoop volledig fout in mekaar zou steken. De handleiding is ietwat bondig en bovendien enkel in het Engels en het Frans. Je moet de lens (met een diameter van 5 cm en een brandpuntsafstand van 50 cm) zelf in de telescoopbuis steken. In de praktijk bleek dat probleemloos te gaan. Ik kreeg de telescoopbuis eerst wel niet helemaal "dicht". Constructiefout of mijn onhandigheid? Het bleken mijn twee linkerhanden te zijn. Nu is de telescoopbuis helemaal dicht. De statiefschroef is zeer handig, want uit de losse hand kan je de Galileoscoop niet of nauwelijks gebruiken. Het ziet er wel indrukwekkend uit als iemand met zo'n lange telescoopbuis in de hand (ongeveer 60 cm) ergens naar kijkt... maar wees er zeker van dat een vergroting van 25x veel te veel is zonder statief.

Hoe moet ik hier aan beginnen?Het oculair (waar je door kijkt) bestaat uit vier kleine lensjes. Om dat oculair in mekaar te krijgen, is wat behendigheid nodig, maar ook dat was zelfs voor mij geen probleem. Er wordt zelfs een achromatische Barlowlens meegeleverd om de vergroting van 25x te verdubbelen. Uiteindelijk bleef ik in goede Ikeastijl achter met twee ringetjes en twee rubbertjes. Maar de telescoop zelf ziet er stevig uit en kan blijkbaar tegen een stootje.

15 euro kijkplezier! En hoe presteert de Galileoscoop? Ik was ontzettend benieuwd... en het resultaat viel ongelooflijk mee. Het is vrij makkelijk om de kijker te richten. Het beeld is scherp tot aan de rand, zonder ook maar een spoor van kleurafwijkingen. Hou er wel rekening mee dat de Galileoscoop het beeld volledig omkeert: links wordt rechts, boven wordt onder. Alles staat dus op zijn kop en overdag is dat nogal onhandig.

De maan was adembenemend, met talrijke kraters. De afgeplatte vorm van de planeet Jupiter was perfect zichtbaar en natuurlijk ook de grote Jupitermanen. Onder een heldere hemel (zonder lichtvervuiling) moet je met deze telescoop veel sterrenhopen en nevels kunnen zien. Probleem is wel dat je voortdurend achter je telescoop zit, hangt, of ligt. Niet echt comfortabel dus. En de volgende ochtend heb je gegarandeerd een stijve nek. Met een zenitprisma zou het veel beter gaan... maar daar is de Galileoscoop niet op berekend. Jammer.

Met de Barlowlens en dus een vergroting van 50x is het beeld minder bekoorlijk. Het is bovendien niet heel makkelijk om scherp te stellen. Dat gebeurt gewoon door het achterste stuk van de telescoop wat te verdraaien. In de praktijk is dat een prutswerkje. Dan is bvb. de firstscope van het Amerikaanse Celestron veel eleganter - maar ook een stuk duurder.

Is de Galileoscoop zijn geld waard? Zeker wel. Voor een peulschil krijg je hier een optisch goede sterrenkijker en een behoorlijk oculair. Je kan zelf andere oculairs gebruiken want de oculairvatting is 1,25 inch, een internationale standaard. Heel goed ook dat de telescoop op een statief kan geplaatst worden. Ik weet uit ervaring dat jonge mensen meestal met een heel klein telescoopje beginnen. Met de Galileoscoop wordt dat zeker een positieve ervaring. Dank zij de Galileoscoop zullen veel kinderen ongetwijfeld de weg naar de wetenschappen vinden.

Galilei zelf zou met de Galileoscoop in de zevende hemel geweest zijn.

De Galileoscoop wordt in België verdeeld door de Koninklijke Sterrenwacht. Eén verkooppunt: het Planetarium op de Heizel, Boechoutlaan 10 te 1020 Brussel. Inlichtingen op weekdagen via 02/474.70.50 (van 9.00 uur tot 16.30 uur). Overigens is een bezoek aan het Planetarium de moeite waard, zeker nu er een digitaal projectiesysteem in gebruik is genomen. Een bespreking van mijn eigen telescoop vind je hier.

LAATSTE NIEUWS: DE GALILEOSCOPEN ZIJN UITVERKOCHT... VOOR INFORMATIE OVER KLEINE, GOEDKOPE TELESCOPEN KAN JE ALTIJD TERECHT BIJ EEN VAN DE VLAAMSE VOLKSSTERRENWACHTEN.
Terug naar beginpagina

Statistieken:
Online: 27
Vandaag: 587
Laatste week: 9.742
Pagina's: 25.282.335
sinds 15 aug 2010