Dagelijkse maxima en minima in Ukkel
Tweeten

Hier kan je alle jaren opvragen en zelf op zoek gaan naar de maximum- en minimumtemperatuur van een bepaalde dag in Ukkel.


In principe wordt de minimumtemperatuur 's ochtends opgemeten om 6 uur UT (Universal Time), dat is 7 uur wintertijd of 8 uur zomertijd. Het is de laagste temperatuur gemeten tussen 18 uur UT en 6 uur UT. De maximumtemperatuur wordt 's avonds opgetekend om 18 uur UT, dat is 19 uur wintertijd of 20 uur zomertijd. Het is de hoogste temperatuur gemeten tussen 6 uur UT en 18 uur UT.


Dit veronderstelt dat de maximumtemperatuur valt tussen 6 uur UT en 18 uur UT. De minimumtemperatuur moet bereikt worden tussen 18 uur UT en 6 uur UT. In de praktijk hoeft dat niet zo te zijn.


Daarom wordt in de klimatologie een andere definitie gebruikt. De maximumtemperatuur en de minimumtemperatuur worden bepaald voor de periode tussen 0 en 24 uur UT. Probleem is dan wel dat we de gegevens van de 19-de eeuw niet kunnen gebruiken.BELANGRIJKE OPMERKING

De gegevens tot en met mei 1983 zijn omgerekend naar gesloten thermometerhut volgens de methode van de maandelijkse correctiefactoren. Door deze omrekening is het mogelijk dat op dagen met een klein verschil tussen minimum- en maximumtemperatuur de gecorrigeerde minimumwaarde hoger is dan de maximumwaarde. Meer info hier.


Voor individuele dagelijkse gegevens zijn de correctiefactoren bij hoge maxima en lage minima dikwijls beduidend groter.


Om een aantal redenen zijn de individuele metingen gedaan in de 19de eeuw (dus tot en met het jaar 1900) niet erg betrouwbaar.

1) In 1886 is het waarnemingstation immers verplaatst van Sint-Joost-ten-Node naar Ukkel.

2) Van 1833 tot 1877 hingen de thermometers aan de noordkant van de sterrenwacht op een hoogte van 3,3 meter.

3) De thermometers van de 19de eeuw hadden maar een nauwkeurigheid van 0,4C.


Er blijft dus wat onduidelijkheid. In elk geval krijg je met al deze gegevens en de grafische voorstelling een goed idee van de heersende temperaturen op de desbetreffende dag.


Interactieve grafieken voor alle klimatologische maand- en jaargemiddelden voor Ukkel vind je hier.

Antwoorden op al je vragen over temperatuur vind je hier.Terug naar vorig menu

Statistieken:
Online: 34
Vandaag: 1.123
Laatste week: 17.135
Pagina's: 25.429.640
sinds 15 aug 2010