Be´nvloeden de planeten ons leven?

Natuurlijk wil je graag weten wat er in de toekomst allemaal zal gebeuren. Met welke cijfers win ik de lotto? Hoe oud word ik? Zal ik gelukkig zijn? Allemaal heel menselijke vragen. We zijn heel nieuwsgierige wezentjes die maar wat graag een tipje van de sluier willen oplichten.


Vroeger werden de planeten en de sterren aanbeden als goden. Wie de voortekenen van de zon en de maan goed kon beschrijven, was een echte sterrenwichelaar. De opperpriester die kon voorspellen wanneer de zon zou verduisterd worden door de maan, had veel macht. Toen de Chinese astronomen Hi en Ho in 2137 voor Christus een totale zonsverduistering vergaten te voorspellen, werden ze onthoofd.


Sindsdien is er natuurlijk heel veel veranderd. We weten nu dat we niet in het middelpunt van het heelal staan. Met de wetten van Kepler en Newton kunnen we de hemelverschijnselen in ons planetenstelsel goed voorspellen. En bovenal zijn we ons bewust van onze nietigheid en van de enorme afstanden tussen de hemellichamen.


En toch blijven heel veel mensen geloven dat de stand van de sterren ons leven bepaalt. Zij beweren dat de posities van de planeten en de zon bij de geboorte van een mens belangrijk zijn voor zijn verdere levensloop. Dit is de astrologie. Zeg me wanneer je geboren bent en ik voorspel je je toekomst. Allemaal heel amusant.


Maar astrologie is niet altijd onschuldig. Er wordt soms grof geld gevraagd voor al die voorspellingen. Sommige politici laten zich zelfs bijstaan door een sterrenwichelaar.


Hoeveel aantrekkingskracht oefent een hemellichaam uit op een mens? Je kan het eenvoudig berekenen. Het blijkt dat de maan en de zon veel "krachtiger" zijn dan alle andere hemellichamen samen. En omdat de kracht omgekeerd evenredig is met het kwadraat van de afstand, oefent de kast op enkele meter afstand meer invloed uit dan pakweg de planeet Jupiter. Als de dokter die aanwezig was tijdens je geboorte meer dan 100 kg woog, zou hij volgens de astrologie een verpletterende invloed moeten uitoefenen op je verdere levenů


Met welke planeten moet je als astroloog rekening houden? Geen idee. Sommigen beperken zich tot Saturnus, anderen halen er Uranus, Neptunus en dwergplaneet Pluto bij. Maar moet je geen rekening houden met alle planeto´den? Dat zijn er ondertussen al meer dan zeshonderdduizendů


Je zou verwachten dat de enorme groei van de wetenschappen (astronomie, maar ook wiskunde, biologie, geneeskunde, scheikunde, ů) iedereen heeft overtuigd. Maar dat is dus niet zo. We gebruiken allemaal onze GSM, het internet en de auto. Maar heel veel mensen laten zich nog be´nvloeden door wichelroedlopers, paragnosten, wonderdokters en handenlezers.


Het gaat hier om pseudowetenschappen. Veel mooipraterij en vooral heel veel geld. Ook vandaag nog betalen zieke mensen fortuinen aan magiŰrs om terug gezond te worden. Voor een bedrag van vele duizenden euro's kreeg een patiŰnt als raad om gras te eten, 101 keer op de grond te stampen en alle rode lichten te negeren. Zou dat echt helpen om te genezen van kanker?

Nog andere vragen?
Statistieken:
Online: 28
Vandaag: 587
Laatste week: 9.742
Pagina's: 25.282.338
sinds 15 aug 2010