Komt er binnenkort een tweede zon aan de hemel?
Op 21 januari 2011 lanceerde een journalist het fantastische bericht dat er volgend jaar (jawel, in 2012) een tweede zon aan de hemel zou verschijnen.

Heel veel media (ook verschillende Vlaamse kranten) namen dit bericht klakkeloos over. Ze hadden er beter aan gedaan eerst het bericht te checken. Moeten journalisten dat trouwens niet altijd doen?

Het sensationele verhaal gaat over de ster Betelgeuze, de helderste ster van het sterrenbeeld Orion. Betelgeuze is een rode reus: een ster die vijftien maal zwaarder is dan de zon en die heel veel licht uitstraalt.


Betelgeuze morst met zijn brandstof. Ondanks het feit dat hij maar ongeveer 10 miljoen jaar oud is, bevindt hij zich al in een vergevorderd stadium. Astronomen verwachten dat tussen nu en een miljoen jaar de ster kan "exploderen". Betelgeuze wordt dan een supernova, een geweldig heldere ster die mogelijk ook overdag zichtbaar is.

Soortgelijke supernovae waren er in 1054, 1572 en 1604. Mogelijk was de ster van Betlehem een supernova.


De pers gaf aan de potentiŽle supernova meteen de helderheid van onze zon... maar dat is fel overdreven. Misschien wordt Betelgeuze als supernova gedurende enkele maanden zo helder als de volle maan. Maar dat is nog altijd meer dan een miljoen keer zwakker dan het licht van de zon.


En dan is er natuurlijk ook nog de onzekerheid van het tijdstip van de mogelijke ontploffing. "Binnenkort": tussen nu en een miljoen jaar. Of nog wat later. Dat is een lange tijd.

"Binnenkort" krijgen we een nieuwe regering ;-)

Deze tekst is geschreven op 24 januari 2011
Nog andere vragen?
Statistieken:
Online: 31
Vandaag: 350
Laatste week: 8.824
Pagina's: 25.802.064
sinds 15 aug 2010