11 tot 15 graden? Of 15 tot 11 graden?


Het weerbericht wordt door sommigen met een vergrootglas bekeken en geanalyseerd tot op het bot.


Bij enkele mensen leeft de idee dat ik "na een klacht van een kijker" nu de temperaturen-marge altijd omkeer. Revolutie natuurlijk. Maxima van 15 tot 11 graden, het is blijkbaar erger dan pakweg de economische crisis, de vergrijzing van de bevolking of de burgeroorlog in Syrië.


Tijd dus om de puntjes op de i te zetten. Ik denk dat een aandachtige beluistering van het weerbericht al veel kan helpen. Luister en kijk je mee?


Zowel de maximum- als de minimumtemperaturen kunnen in ons land behoorlijk verschillen van streek tot streek. In de media bestaat dan steevast de neiging om uit te pakken met de meest extreme waarde. Die vind je dikwijls op de Hoge Venen of in de Kempen. Je hoort of leest dan "vannacht vriest het tot min 10 graden" of "morgen wordt het tot 30 graden". Soms wordt zelfs het woordje "tot" vergeten en dan klinkt het natuurlijk helemaal spectaculair.


Precies om dergelijke extreme veralgemeningen te vermijden en om te kunnen nuanceren, geven we in het weerbericht altijd de temperaturen aan voor de verschillende relevante streken.


In het TV-weerbericht heb ik voldoende tijd om die verschillende streken bij hun naam te noemen. Ik zal daarbij meestal beginnen met die streek die het meest relevant is voor TV-kijkend Vlaanderen. Dat is dus niet de Hoge Venen (ook al is dat een prachtige plek). Nee, meestal begin ik met temperaturen voor Laag- en Midden-België. De kust kan daarbij de uitzondering op de regel zijn. Ook de Kempen springen er soms uit. Dat zijn dan de microklimaten, tesamen met Hoog-België en Belgisch Lotharingen.


Bemerk dat Midden-België (hoogte tussen 100 en 200 meter) ook de meeste Waalse steden omvat. Hoog-België is een regio die dunbevolkt is. Het weer denkt trouwens niet in federale termen.


Als een weerbericht heel kort moet zijn, is er soms geen tijd om de aparte regio's te vermelden. Dan lijkt het me logisch om die temperatuur te geven die het meest relevant is voor Laag- en Midden-België. Soms is het zelfs de enige temperatuur die dan vermeld wordt: "maxima in Laag- en Midden-België rond 14 graden".


Er is trouwens iets vreemds aan de hand met onze taal. Sommigen beweren dat je bij een van-tot opsomming altijd van laag naar hoog moet gaan. Dat klopt dan wel niet bij negatieve temperaturen... want dan draait de regel blijkbaar om: "minima van min 2 tot min 12 graden" zou dan moeten zijn "minima van min 12 tot min 2 graden".


En hoe het dan moet als het vriespunt er zich mee gaat moeien? "Maxima van min 5 tot plus 3" of "maxima van plus 3 tot min 5"? Allemaal heel moeilijk...


Mij lijkt het het belangrijkst dat het weerbericht zoveel mogelijk juiste informatie zonder veralgemeningen bevat. Dat worden dus "maxima van 16 graden in Laag- en Midden-België, en 12 graden in Hoog-België. Aan zee haalt het kwik zo'n 13 graden. Op de zandgrond van de Kempen kan het tot 18 graden worden".


Tenslotte nog dit: in het TV-weerbericht worden altijd kaarten van België getoond. En geregeld starten we met weerfoto's uit Wallonië: Redu, Trois-Ponts. Zelfs Duitstalig België komt aan bod (Wirtzfeld).


Iedereen tevreden zo? Euh, ik bedoel: iedereen zo tevreden?



Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 32
Vandaag: 1.870
Laatste week: 9.959
Pagina's: 38.776.207
sinds 15 aug 2010