Waar vind ik verkoeling bij tropische temperaturen?


Enkele dagen per jaar loopt de temperatuur in BelgiŽ op tot 30 graden of meer. Dat zijn de tropische dagen.


De hitte wordt door veel mensen niet meteen als prettig ervaren, wel integendeel. Bij grote hitte is de luchtkwaliteit dikwijls ondermaats door het optreden van ozon. Oudere mensen vergeten dat ze bij het hete weer veel moeten drinken. Het gevolg is oversterfte: er sterven tijdens en na een hittegolf beduidend meer mensen dan anders.


Maar de hitte is niet gelijkmatig verdeeld. Er zijn altijd koelere plekjes. In eigen huis zoek je het best de noordkant op. Daar komt de zon immers niet. Het is er duidelijk koeler dan elders.


Een bovenverdieping is ook altijd warmer dan een benedenverdieping. Dat komt omdat warme lucht stijgt. In de kelder is het meestal heerlijk koel.


In een bos voelt het door de afwezigheid van zonnestralen duidelijk koeler aan.


Algemeen gesproken kan je stellen dat het "op den buiten" minder warm is dan in een stad. Dat komt omdat de stad bestaat uit asfalt, steen en beton, materialen die de warmte lang vasthouden en op hun beurt weer uitstralen. Het is het beruchte hitte-eilandeffect of urban heat island effect (UHI). Vooral 's nachts is het bij heet zomerweer in de stad veel warmer dan op het platteland.


Aan zee is het 's zomers dikwijls koeler dan in het binnenland. Dat heeft te maken met de nabijheid van de zee, die als een enorm warmtereservoir maar heel langzaam warmte opneemt en afgeeft. Het zorgt voor de fameuze zeebries.


Rivieren en kanalen zijn te klein in het landschap om voor een verkoelend effect te zorgen. Tenzij je naar de Westerschelde gaat, maar daar is de zee dan weer dichtbij.


Gemiddeld gesproken daalt het kwik om de honderd meter met ongeveer 0,6įC. En dus is het in Hoog-BelgiŽ 's zomers meestal minder warm dan in Laag- en Midden-BelgiŽ. Het aantal tropische dagen in Elsenborn is veel kleiner dan in Kleine Brogel.Nog andere vragen?
Statistieken:
Online: 25
Vandaag: 591
Laatste week: 9.741
Pagina's: 25.282.366
sinds 15 aug 2010