De Ardennen liggen zuidelijker dan Vlaanderen. Waarom is het er dan niet warmer?

Het lijkt natuurlijk logisch: hoe dichter bij de evenaar, hoe hoger de zon kan komen en dus hoe warmer. Maar zo eenvoudig liggen de kaarten niet.


De zon is weliswaar de motor van alle weer, maar er zijn ook andere elementen die het weer bepalen. De aarde straalt immers ook een deel van haar warmte terug de ruimte in.


De meeste warmte wordt verzameld in de onderste atmosfeerlagen, waar de lucht goed wordt samengedrukt. Hoe hoger je gaat, hoe minder de lucht wordt samengedrukt, waardoor ze dus minder warmte kan vasthouden. In het dagelijkse leven kennen we dat proces o.a. bij fietspompen: als je de lucht samendrukt, wordt ze warmer.


Gemiddeld gesproken daalt het kwik om de honderd meter met ongeveer 0,6įC. Je merkt het ongetwijfeld in de bergen: boven is het kouder dan beneden. Een vliegtuig op een hoogte van 10 km wordt omringd door zeer koude lucht. De Ardennen liggen gemiddeld gesproken een stuk hoger dan Vlaanderen. En dus is het er kouder.


Maar er zijn nog andere redenen. Het zeewater is ook een bron van warmte. In de winter koelt de zee langzaam af, in de zomer zal het zeewater maar traagjes opwarmen. En dat effect wordt doorgegeven aan het land. Vandaar dat aan de kust de temperaturen tussen winter en zomer niet zo enorm verschillen. Naarmate je landinwaarts gaat, wordt het temperatuurcontrast tussen winter en zomer groter. Je evolueert dan meer en meer naar een landklimaat, met strengere winters en warmere zomers.


Ook de lokale bodemgesteldheid speelt een rol. De zandgrond van de Kempen reageert sneller op de zon en zal dus sneller opwarmen en afkoelen. Een andere belangrijke (lokale) reden is de ligging van een dal. Is dat dal noord-zuid georiŽnteerd, dan kan de zon er volop in schijnen.


Al bij al dus een complexe materie. Maar gemiddeld gesproken (als je het bekijkt over een heel jaar) heeft Vlaanderen hogere temperaturen dan de Ardennen. En dat heeft in de eerste plaats te maken met de hoogte.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 7
Vandaag: 131
Laatste week: 11.480
Pagina's: 25.254.243
sinds 15 aug 2010