Wat is het verschil tussen "weer" en "klimaat"?
We zijn allemaal erg geïnteresseerd in zonneschijn, wind, regen, kou, ... In het verleden zorgde dat voor heel veel weerspreuken. Decennia lang al is het weerbericht één van de best bekeken televisieprogramma's. Sites en apps die ons vertellen welke kleren we morgen moeten aantrekken, doen het erg goed.


Kortom, het "weer" is altijd al een interessant onderwerp geweest. Het weer, dat zijn de omstandigheden zoals ze op een bepaald moment zijn. Terwijl je dit leest, kan het buiten koud en guur zijn. Of de zon kan schijnen, of het onweert, of het waait. Door te luisteren naar het weerbericht, kennen we alle elementen die het weer bepalen. Het weer voor vandaag, voor vannacht, voor morgen.Als we heel veel weergegevens bij mekaar voegen, bekomen we het klimaat. Het klimaat, dat is het resultaat van 30 jaar onafgebroken waarnemingen van het weer.


Aan de hand van klimaatgegevens kunnen we zien of het weer van een bepaalde dag warmer of kouder is dan gemiddeld. We kunnen immers vergelijken met het gemiddelde van heel veel waarnemingen uit het verleden. En dat zorgt dan voor de beroemde zinsnede normaal voor de tijd van het jaar.


Het is heel normaal dat er voor een bepaalde dag van het jaar heel veel variatie zit op het weer. Je hebt in het verleden al verjaardagen gehad met zonneschijn, maar ook verjaardagen met regen, of met hagel, of onweer, of hitte. Door uit te middelen over een periode van 30 jaar, kunnen we uitspraken doen over het gemiddelde weer.


Als we nog veel meer weergegevens hebben, kunnen we kijken of het klimaat in de loop der jaren verandert. Dat blijkt inderdaad zo te zijn. Het klimaat warmt op. In de 19e eeuw was het duidelijk kouder dan nu. Meer informatie daarover vind je op de klimaatpagina's van mijn site.


Nog andere vragen?
Statistieken:
Online: 8
Vandaag: 130
Laatste week: 11.480
Pagina's: 25.254.194
sinds 15 aug 2010