Langjarig gemiddelde van de temperatuur op 18 februari 2018

MAX +6C
MIN 0CDit zijn de de gemiddelde maximum- en minimumtemperatuur voor vandaag. De gegevens gelden voor het centrum van het land.


Iedereen heeft wel zijn mening over het weer: het is te warm, te nat, te somber, het is altijd iets. Maar tegelijk beschikken we ook over een enorm aanpassingsvermogen. Ondanks alle weergrillen slagen we er in om het hoofd te bieden aan die verzengende hitte of dat zwembadweer. We hebben geleerd dat het Belgische weer heel sterk kan variëren van jaar tot jaar.


Nu smelten de perioden met koud winterweer de laatste jaren geleidelijk weg en gaat het kwik gemiddeld gesproken in stijgende lijn. En dat maakt het moeilijk om in te schatten wanneer de temperatuur "normaal" is.


Normaal voor de tijd van het jaar... ik weet het, het is een dooddoener die te pas en te onpas opduikt in het weerbericht. Wat is "normaal"? En is "abnormaal" dan het tegenovergestelde?


Voor het antwoord moet we te rade bij de statistiek. Als we alle gegevens van de laatste 30 jaar samennemen en we maken daar het gemiddelde van, dan hebben we de zogenaamde normaalwaarden. De normalen zijn dus niet anders dan de gemiddelde waarden.


In sommige regio's (bijvoorbeeld rond de evenaar) wijken de werkelijke waarden relatief weinig af van de normaalwaarden. Maar voor ons land is dat toch wel even anders. Je hebt het zelf zeker al aan den lijve ondervonden. Op sommige verjaardagen was het weer heerlijk warm, andere verjaardagen waren veel kouder dan het gemiddelde.


Deze temperatuurgemiddelden vormen een leidraad die toelaat om het weer te vergelijken met een gemiddelde. Het zijn de normalen op basis van de waarnemingen van de voorbije 30 jaar.


Meer temperatuur-informatie vind je hier.


Wil je weten wat er de voorbije maanden en jaren te beleven viel op klimatologisch gebied, moet je hier klikken.


Terug naar beginpagina
Statistieken:
Online: 31
Vandaag: 344
Laatste week: 8.824
Pagina's: 25.802.038
sinds 15 aug 2010