Zijn de seizoenen aan het opschuiven?
Dikwijls komt de vrieskou pas op dreef in de maand januari of zelfs in februari. En evenzeer gebeurt het geregeld dat de grootste hitte wordt genoteerd in de maand augustus. De maand september 2016 was zeer zacht (top 5 van zachtste septembermaanden sinds het begin van de waarnemingen in 1833), zonnig en droog. September 2016 was zonniger dan juni en juli 2016.

"De seizoenen schuiven op", hoor je dan wel eens zeggen.


Het is inderdaad opmerkelijk de warmte en koude "vertraging" hebben t.o.v. de hoogste en laagste stand van de zon aan de hemel. Maar dat is absoluut niks nieuws onder de zon...


Ons klimaat is aan het veranderen, daar is vrijwel iedereen het over eens. Op mijn klimaatpagina's kan je zien hoe alle maanden en alle seizoenen nu gemiddeld gesproken een stuk warmer zijn dan in de 19e en in de 20ste eeuw.


Maar natuurlijk blijft de zee ons klimaat be´nvloeden. Het enorme water-reservoir warmt 's zomers maar heel langzaam op. Ook lang na de hoogste stand van de zon aan de hemel (rond 21 juni) blijft het water verder opwarmen. Dat zorgt voor een duidelijke asymmetrie in de temperatuurcurven tussen bijvoorbeeld maart en september.


De zon staat in maart en in september ongeveer even hoog aan de hemel. Maar voor maart bedraagt de gemiddelde temperatuur in Ukkel 6.8░C. De gemiddelde maandtemperatuur voor september is 14.9░C. Een verschil van acht graden!


In april bedraagt de gemiddelde maandtemperatuur 9.8░. Zelfs in mei (13.6░C) is het gemiddeld gesproken minder warm dan in september!


Hetzelfde fenomeen doet zich trouwens ook voor in de wintermaanden. Het is heel normaal dat de winter dikwijls maar goed op gang komt in januari, of zelfs in februari.


De seizoenen zijn dus niet aan het opschuiven. Seizoenen zijn een gevolg van de schuine stand van de aardas ten opzichte van het vlak waarin we rond de zon draaien. Ook vroeger viel de warmste dag en de koudste dag van het jaar gemiddeld gesproken niet samen met het begin van de zomer en de winter.


Nog andere vragen?
Statistieken:
Online: 29
Vandaag: 842
Laatste week: 11.155
Pagina's: 25.256.243
sinds 15 aug 2010