Is de luchtkwaliteit beter of slechter dan vroeger?
Fijnstof is absoluut niet goed voor onze gezondheid.


Toch is het nodig om de puntjes op de i te zetten. Fijnstof komt nu veel meer in de berichtgeving dan vroeger. Bij sommigen wekt het de indruk dat het probleem verergert. En dat is niet zo. Integendeel: gemiddeld gesproken is de lucht nu zuiverder dan 30 jaar geleden.


Fijnstof-partikeltjes zijn ideale condensatiekernen voor waterdruppeltjes. Op die manier wordt mist gevormd. Hoe meer condensatiekernen aanwezig zijn, des te meer mist (smog) zich kan vormen.


Nu zien we dat de voorbije dertig jaar het aantal mistdagen in zowat alle Europese stations sterk is afgenomen. En dat is een gevolg van schonere lucht. De Europese luchtkwaliteit is nu (gemiddeld gesproken) duidelijk beter dan vroeger.


Hoe komt het dan dat we nu veel meer berichten horen over fijnstof? Dat is een gevolg van betere metingen. Vroeger wisten we niet hoe slecht de luchtkwaliteit was. Dat leidde soms tot dodelijke luchtverontreiniging, o.a. in de Maasvallei in december 1930 en in Londen in december 1952


Het invoeren van een informatiedrempel voor fijnstof van 50 Ķg/m≥ dateert pas van 9 november 2016. Vroeger bestond die informatiedrempel niet - en werd er dus ook niet over bericht. Zo simpel is dat.
De luchtkwaliteit in BelgiŽ is nu dus beter dan enkele decennia geleden. Steenkool wordt nog nauwelijks gebruikt om ons te verwarmen. Dieselroetfilters verkleinen de uitstoot van fijn stof. De overheid heeft de industrie strengere normen opgelegd. Meer en meer duiken er lage-emissiezones op in steden. Maar het kan - wat zeg ik - het moet natuurlijk nog veel beter. De advieswaarden die voorgesteld worden door de Wereldgezondheidsorganisatie WGO zijn voorlopig nog veel te hoog gegrepen voor ons land.


Als wij nu met zijn allen nog onze mobiliteit verder onder de loep willen nemen en het gebruik van de open haard beperken, kan de luchtkwaliteit in elk geval verder verbeteren. En dat is belangrijk. Voor ons en voor onze kinderen.


Nog andere vragen?
Statistieken:
Online: 33
Vandaag: 838
Laatste week: 11.167
Pagina's: 25.256.211
sinds 15 aug 2010