Zichtbaarheid van Starlink-satellieten

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, is in 2019 begonnen met het lanceren van duizenden satellieten die vanuit de ruimte internet kunnen aanbieden overal op aarde. Bij elke lancering worden er tientallen satellieten in een baan om de aarde gebracht. Vlak na zo'n lancering bevinden die satellieten zich vlak bij elkaar: een "satelliet-treintje". Zo'n satelliet-treintje is onmiddellijk na een lancering soms zichtbaar vanuit België en Nederland.


In de dagen na de lancering worden de individuele Starlink-satellieten van het treintje naar hun uiteindelijke (hogere) baan geloodst. De satellieten worden dan stilaan minder goed zichtbaar en het treintje valt geleidelijk uit elkaar.


Starlink-satellieten zijn veel minder helder dan het ISS. Met een verrekijker zal je in elk geval meer satellieten zien. Een donker plekje, ver verwijderd van alle hinderlijke kunstmatige lichtbronnen, kan zeker helpen. In de loop van de nacht zijn er honderden Starlink-satellieten te zien. Zij bewegen van west naar oost. De helderheid verschilt van satelliet tot satelliet.


Het Starlink-project van SpaceX (Elon Musk) wil in totaal 42.000 communicatiesatellieten in een baan rond de aarde brengen op een hoogte van 550 km. Op dit moment zijn er al zo'n 6000 Starlink-satellieten gelanceerd. Meer dan de helft van alle aktieve satellieten wereldwijd is een Starlink-satelliet. Het wordt druk in de ruimte.


Concurrent OneWeb heeft ondertussen ook al 634 satellieten gelanceerd. Door de invasie van Rusland in Oekraïne lag dat project tijdelijk stil. De (westerse) satellieten van OneWeb werden immers vanuit Bajkonoer gelanceerd met Russische raketten.


Op 21 maart 2022 ondertekende OneWeb een contract met ... SpaceX om OneWeb-satellieten te lanceren. De eerste SpaceX-lanceringen volgden datzelfde jaar. Met de Indische ruimtevaartorganisatie ISRO werd een soortgelijke overeenkomst afgesloten. Meer info vind je hier en hier en hier.


Er zijn trouwens nog meer satellietnetwerken: Orbcomm, Viasat, Lynk Global, ... Ook Amazon wil een constellatie van meer dan 3.000 satellieten lanceren: project Kuiper.


Al die netwerken "vervuilen" de nachthemel en bemoeilijken het werk van astronomen. Binnen enkele jaren wordt de sterrenhemel continu verstoord door bewegende lichtpunten. Dat is geen mooi vooruitzicht. Hier vind je een voorbeeld van een astrofoto die mislukt is omdat er Starlink-satellieten passeerden. Je kan je trouwens de vraag stellen of het wel verstandig is om zoveel communicatiemacht in de handen van enkelen te leggen.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 17
Vandaag: 2.094
Laatste week: 11.037
Pagina's: 38.795.913
sinds 15 aug 2010