Waarvoor dient een weerballon?
Om het weer waar te nemen, beschikken we over een uitgebreid net van waarnemingsstations. Maar het weer wordt natuurlijk boven onze hoofden gemaakt, niet aan het aardoppervlak. Daarom moeten we ook peilingen hebben van de hogere lagen in onze dampkring. En daarvoor dienen de weerballonnen.


Driemaal per week wordt in Ukkel zo'n weerballon gevuld met waterstofgas opgelaten. Onder de ballon bengelt een klein pakje met daarin een thermometer, een vochtigheidsmeter, een barometer en een ozonmeter. Door de ballon te volgen via radio of via radar, kunnen we bovendien de windrichting en de windsnelheid op verschillende hoogten bepalen. De instrumenten doen waarnemingen om de 150 200 meter.


De weerballon haalt op n twee uur tijd meestal een hoogte tussen 30 en 35 km. Dan spat de ballon uiteen. Het pakje met de meettoestellen komt met een kleine plastic parachute naar beneden. Meestal komt de ballon terecht in de provincie Limburg of de provincie Luik, maar dat is dus afhankelijk van de windrichting op de verschillende hoogten.


Vind je zo'n ballon met bijbehorende meetinstrumenten, dan mag je die altijd schenken aan een school. De leerkracht aardrijkskunde zal je dankbaar zijn!


Hieronder de onwaarschijnlijke tocht van drie yoghurtjes aan boord van een weerballon in het programma "Magazinski".
Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 7
Vandaag: 131
Laatste week: 11.480
Pagina's: 25.254.233
sinds 15 aug 2010