Waarom is het op bepaalde plaatsen altijd natter/neveliger dan elders?
Wees gerust, elk plaatsje in België krijgt zijn jaarlijkse hoeveelheid neerslag. Het is dus niet zo dat bepaalde plaatsen absoluut immuun zouden zijn voor regen. Als we gedurende voldoende lange tijd (30 jaar) waarnemingen verrichten op een welbepaalde plaats, zal het aantal toevaltreffers (een felle bui, onweer, hevige rukwinden, blikseminslag) evolueren naar een normaal landelijk gemiddelde.


Maar het is wel zo dat er regionale verschillen bestaan. Meest bekend is natuurlijk het verschil tussen de kust en het binnenland : Oostende 670 mm per jaar, Ukkel 850 mm per jaar. Aan zee valt er meestal minder neerslag dan in het binnenland, vooral omdat het aantal buien kleiner is.


Als je kijkt naar de voorbije 30 jaar, blijkt dat Landen de plaats is waar het minste regen is gevallen. Bouillon was de afgelopen 30 jaar de natste plek in België. De westkust (De Panne) was droger dan de oostkust (Knokke).


Dat klinkt misschien vreemd... maar meteorologen maken een verschil tussen "regen" en "buien". Bij regen valt er gedurende lange tijd (een uur of langer) regen in een hele regio, meestal met een gelijkmatige intensiteit.


Een bui is per definitie beperkt in ruimte en tijd. Een bui duurt enkele minuten en dan is het voorbij. Een bui treft (een deel van) gemeente A en laat de naburige gemeente B links liggen. De neerslagintensiteit in een bui kan heel snel variëren.


Een weerprognose met "eerst regen, dan buien" is dus perfect mogelijk.


De kust krijgt meer zonuren dan het binnenland. Aan het strand ongeveer 150 uur meer zonneschijn per jaar dan in Ukkel. Het surplus aan zonneschijn is vooral opvallend tijdens het zomerhalfjaar. Regenzones en wolken blijven langer treuzelen over het binnenland.


De Ardennen vervullen in elk geval de rol van regenvanger. Omdat de lucht door het reliëf wordt gedwongen te stijgen, valt er (veel) meer neerslag dan in Vlaanderen.

In sommige gebieden treedt ook meer nevel of mist op. Dikwijls hangt dan samen met het reliëf en/of met een waterloop. Hier en daar verwijzen namen trouwens naar een zeer mistig verleden: Nevele, of het land van Waas.


Nog andere vragen?
Statistieken:
Online: 26
Vandaag: 726
Laatste week: 9.343
Pagina's: 38.755.784
sinds 15 aug 2010