Wanneer is het koudste moment van de dag?
Meestal valt dat in de loop van de nacht, dat is duidelijk. Maar voorts zijn zowat alle tijdstippen mogelijk. De temperatuur is immers een complex samenspel van wolken, wind, aangevoerde lucht, vochtigheid en (de afwezigheid van) zonlicht. Het is dus goed mogelijk dat het koudste ogenblik van de dag voor middernacht valt, en dat het daarna gevoelig warmer wordt. Zeker in de wintermaanden (als de zonnewarmte minimaal is) kan het koudste moment in feite op elk moment van de dag voorkomen.


Er is één interessant geval. Als het rustig, droog en helder weer is (een zgn. stralingsnacht), zal de aarde in de loop van de nacht vrij snel zijn warmte verliezen aan de ruimte. Naarmate de nachtelijke uren verstrijken, worden het dus kouder. Dat proces kan heel lange tijd doorgaan, maar natuurlijk komt daar een eind aan als de zon opnieuw verschijnt.


De eerste zonnestralen zijn wel nog niet in staat om de negatieve temperatuurtrend onmiddellijk om te buigen. En dus valt bij een stralingsnacht het koudste ogenblik rond of dikwijls zelfs vlak na zonsopgang. Vandaar dat de winterwegen er 's ochtends vroeg soms gladder bijliggen dan in het holst van de nacht.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 27
Vandaag: 593
Laatste week: 9.743
Pagina's: 25.282.379
sinds 15 aug 2010