De nachthemel in februari 2015

Tweeten

We beginnen met een waarschuwing... Heldere nachten in februari zijn soms erg koud. Zorg dus voor warme kleren als je meer dan enkele minuten buiten blijft.


Komeet Lovejoy is goed zichtbaar aan de hemel. Je hebt wel een verrekijker nodig om de komeet te kunnen zien. Onder ideale (donkere) omstandigheden lukt het misschien met het blote oog.De komeet verplaatst zich nacht na nacht ten opzichte van de vaste sterren. Op het kaartje kan je de baan goed volgen. Bedenk wel dat de markeringen gelden voor middernacht.


Laat eerst je ogen goed wennen aan de duisternis. En kijk vanop een donkere plek, dus zeker niet in een stad met lichtvervuiling.


Als het echt helder is, zal je (zonder storende lichtvervuiling of maanlicht) met de verrekijker een zwak vlekje zien. Best zichtbaar door er naast te kijken: de techniek van "averted vision".


Het sterrenbeeld van de maand is Orion. Vooral de drie sterren op een rechte lijn (de gordel van Orion) zijn opvallend. Linksboven fonkelt de felle ster Betelgeuze. Onder de gordel gloeit de geheimzinnige Orionnevel. Zeker eens bekijken met een verrekijker of een sterrekijker!


De planeet Mercurius is deze maand nauelijks zichtbaar vanuit België en Nederland.


De planeet Venus is deze maand prachtig zichtbaar aan de avondhemel. Als je een half uur na zonsondergang kijkt boven de westelijke horizon, kan je niet missen: Venus is na de zon en de maan het helderste object aan de hemel. Op 20 en 21 februari 2015 staat de maansikkel in de buurt van Venus. Dat is een prachtige samenstand.


De planeet Mars is 's avonds na zonsondergang zichtbaar in het westen, in de buurt van Venus. Let wel: de twee planeten lijken vanop aarde dichtbij elkaar te staan. In werkelijkheid staan ze vanuit de aarde gezien ongeveer in dezelfde richting, maar absoluut niet op dezelfde afstand. Er is een verschil van ongeveer 100 miljoen kilometer.

Mars is veel minder helder. Let op het kleurcontrast: Venus is wit, Mars oranjerood. Op 20 en 21 februari 2015 staat de maan in de buurt van het duo Venus en Mars.


De planeet Jupiter is de hele nacht zichtbaar: 's avonds in het oosten, rond middernacht hoog in het zuiden en 's ochtends laag in het westen. Met een verrekijker zijn de vier grote manen van Jupiter goed zichtbaar. Die draaien rond de reuzeplaneet en dat wisselende spel is nacht na nacht goed te zien.

De Jupitermanen lijken vanop aarde soms heel dicht bij elkaar te staan. Soms worden ze verduisterd door de schaduwkegel van Jupiter of werpen ze hun schaduw op de planeet. Dat is allemaal zichtbaar met een telescoop. Alle tijdstippen voor deze verschijnselen vind je in de Hemelkalender 2015.

Op 4 februari 2015 staat de volle maan in de buurt van de planeet Jupiter: dan is het heel makkelijk om Jupiter te identificeren.


Saturnus is 's ochtends zichtbaar in het sterrenbeeld Schorpioen, laag boven de zuidoostelijke horizon. Met een telescoop zie je de prachtige ringen. In de ochtend van 13 februari 2015 staat de maan in de buurt van Saturnus.Er is altijd een kleine kans dat er deze maand ook in onze streken poollicht zichtbaar is. De beelden links (duren even om te laden) zijn afkomstig van de Amerikaanse sonde SDO (Solar Dynamics Observer). Je ziet een timelapse-filmpje van de zonneschijf van de laatste 48 uur. Elke flits op de beelden is een CME (Coronal Mass Ejection) die een zonnestorm kan triggeren.


2015 is geen schrikkeljaar. Februari 2015 telt dus 28 dagen. Hier vind je een interessante app om de Egyptische, de Juliaanse en de Gregoriaanse kalender met elkaar te vergelijken.


Het internationaal ruimtestation ISS is van 6 tot 23 februari 2015 zeer goed zichtbaar aan de avondhemel.


Op 1 februari 2015 is er een mooie sterbedekking zichtbaar. Rond 19.27 uur verdwijnt de ster lambda Geminorum achter de donkere maanrand. Dit tijdstip geldt voor Ukkel; voor andere plaatsen in Vlaanderen kan er een verschil zijn van enkele minuten. Omdat de maan geen atmosfeer heeft, verdwijnt de ster heel plots. Kijken met een telescoop!


In de nacht van 25/26 februari 2015 staat de maan vlakbij de heldere ster Aldebaran. Om 1.31 uur is de kortste nadering, nauwelijks 3' (drie boogminuten) van de zuidelijke halfrond. Best kijken met een verrekijker of een telescoop.


De maanfasen:

Volle Maan (de hele nacht zichtbaar) op 4 februari 2015
Laatste Kwartier ('s ochtends zichtbaar) op 12 februari 2015
Nieuwe Maan (niet zichtbaar) op 19 februari 2015
Eerste Kwartier ('s avonds zichtbaar) op 25 februari 2015
Wil je zelf eens kijken door zeer grote telescopen, klik dan hier en hier.Zoek je een originele locatie voor het verjaardagsfeestje van je dochter of zoon? Wil je hun vriendjes eens iets helemaal anders aanbieden?

Dan moet je zeker overwegen om het verjaardagsfeestje te laten doorgaan op volkssterrenwacht MIRA. Makkelijk, origineel, niet duur, en vooral, super voor de kids!

Meer informatie via www.mira.be/nl/sterrenwacht/verjaardag


Er zijn zes volkssterrenwachten in Vlaanderen. Zeker het bezoeken waard!

Volkssterrenwacht Mira
Abdijstraat 22
B-1850 Grimbergen
02/269.12.80
www.mira.be
Volkssterrenwacht Beisbroek
Zeeweg 96
B-8200 Brugge
050/39.05.66
www.beisbroek.be
Cosmodrome Genk
Planetariumweg 19
B-3600 Genk
089/30.79.90
www.europlanetarium.com
Volkssterrenwacht Urania
Mattheessensstraat 60
B-2540 Hove
03/455.24.93
www.urania.be
Volkssterrenwacht Armand Pien
Rozier 44
B-9000 Gent
09/264.36.74
www.rug-a-pien.be
Volkssterrenwacht Astrolab Iris
Verbrandemolenstraat 5
B-8902 Zillebeke
057/20.03.87
www.astrolab.be


Wanneer begint de wintertijd? De zomertijd? Wanneer is het Pasen?
www.astro.oma.be/GENERAL/INFO/nli001.html
www.astro.oma.be/GENERAL/INFO/nli006.htmlWanneer is het Nieuwe Maan/Eerste Kwartier/Volle Maan/Laatste Kwartier? Wanneer precies komt de zon op en gaat ze onder?
www.astro.oma.be/GENERAL/INFO/nli008.html

www.astro.oma.be/GENERAL/INFO/nli007.html
Hemelkalender 2015 Recente waterstanden vind je op de site van de Administratie Waterwegen en Zeewegen : www.lin.vlaanderen.be/awz/ In het hoofdmenu kan je doorklikken naar de waterstanden.Welke hemelverschijnselen zijn er zichtbaar?

Jaarlijks publiceert de Vereniging voor Sterrenkunde vzw een jaarboek over al datgene wat er aan de nachtelijke hemel gedurende een volledig jaar te bewonderen valt: de Hemelkalender. Voor elke natuurliefhebber is de Hemelkalender 2015 een must. Auteur van de Hemelkalender is Jean Meeus: een Vlaming en één van de beste rekenastronomen van de wereld.

Je kan de Hemelkalender 2015 thuisgestuurd krijgen na overschrijving van 12,50 euro op rekening IBAN BE04 7340 2146 8331 (BIC KREDBEBB) van de Vereniging voor Sterrenkunde vzw, Antoon Van Dyckstraat 35, 9050 Gentbrugge. Niet vergeten je eigen naam en adres te vermelden!

Vanuit het buitenland kan je 16,00 euro overmaken op dezelfde rekening.

Meer informatie via www.vvs.beHet ruimteweer voor de volgende dagen

De zon is een actieve ster. Soms zijn er gigantische explosies op de zon. Op dat moment worden er electrisch geladen deeltjes met grote kracht de ruimte in geblazen. Als die deeltjes in de buurt van de aarde komen, kan dat allerlei storingen teweegbrengen. Dank zij www.spaceweather.com/ blijf je perfect op de hoogte.Een eerste telescoop? Voor 15 euro? In 2009 kon het: de Galileoscoop. Meer info en een korte bespreking vind je hier.


Terug naar beginpagina

Statistieken:
Online: 34
Vandaag: 381
Laatste week: 10.412
Pagina's: 18.296.814
sinds 15 aug 2010