Tweeten

Klimaat Ukkel
De grafieken zijn interactief. Nadat de grafiek getekend is, kan je de gegevens onmiddellijk in detail bekijken door er met de muis over te gaan.


De oranje lijn geeft de huidige gemiddelde waarde (gemiddelde over de periode 1981-2010).


De rode lijn berekent het lopend gemiddelde over 30 jaar. De termijn van 30 jaar wordt algemeen gebruikt als men spreekt over het klimaat.


Door de rode lijn te vergelijken met de oranje lijn, zie je dus eventuele veranderingen in het klimaat. Vooral voor de temperatuur is er een duidelijke evolutie. Precies omdat het gaat over een lopend gemiddelde, kan de rode lijn maar berekend worden tot 15 jaar in het verleden. Concreet: een klimaatwaarde voor 1995 wordt berekend door het gemiddelde te maken van alle waarden tussen 1981 en 2010 (een periode van 30 jaar).


Dat de algemene temperatuur stijgt, kan niemand ontkennen. Hier speelt het (menselijk) broeikaseffect duidelijk een rol. Zie ook hier.


Voor de jaarlijkse neerslag neemt men aan dat er rond 1910 een stijging van de gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid neerslag is geweest.


De zonneschijnduurgegevens zijn aangepast aan de nieuwe 120 W/m-methode voorgeschreven door het WMO. Het is duidelijk dat het in het in het midden van de 20-ste eeuw zonniger was dan tegenwoordig. Zie ook hier.


Je mag zeker niet zeggen dat we evolueren naar een Middellands Zeeklimaat. In Nice (zuid-Frankrijk) schijnt de zon jaarlijks meer dan 2500 uur. Welk jaar was het zonnigste jaar ooit in Ukkel?


winter            lente            zomer            herfst

Dagelijkse maxima en minima


Terug naar het vorige menu
Statistieken:
Online: 29
Vandaag: 587
Laatste week: 9.743
Pagina's: 25.282.327
sinds 15 aug 2010