Waarom is het weer in lagedrukgebieden dikwijls zo wisselvallig?

Het is makkelijker om eerst de omgekeerde vraag te behandelen: waarom zorgen hogedrukgebieden dikwijls voor rustig en standvastig weer? Dat heeft ongetwijfeld te maken met de grote uitgestrektheid van een hogedrukgebied. Zo’n hogedrukgebied of anticycloon heeft dikwijls een diameter van 1500 km. Het is een traag bewegend systeem met neerwaartse luchtbewegingen die de wolken doen oplossen. Zolang de kern van hoge druk ten westen van ons land blijft, verandert er niet zoveel.


In tegenstelling daarmee de depressies of lagedrukgebieden. Dat zijn dikwijls relatief kleine systemen (diameter enkele honderden kilometer) die snel kunnen bewegen. Met een treksnelheid van 25 km/h legt een depressiekern op één dag tijd een afstand van 600 km af.


Een depressie herbergt verschillende luchtsoorten die over mekaar glijden en zo de fronten veroorzaken. Dergelijke fronten of regengebieden kunnen dan ook vrij snel van west naar oost over ons land trekken. Bij de doortocht van zo’n regenzone zal de wind ruimen. Dat wordt dan gevolgd door een andere luchtsoort.


En zo kan het voorkomen dat bij de doortocht van een depressiekern van west naar oost dwars door België je op één dag tijd bijna vier seizoenen krijgt. Eerst opklaringen, zacht weer en een stevige zuidoostelijke wind, dan toenemende bewolking gevolgd door regen, soms met onweer en felle rukwinden, dan een periode met vrijwel windstil weer (als de eigenlijke kern passeert) en daarna nieuwe opklaringen met polaire lucht en daar nog een paar fikse buien met hagel bovenop en de wind die aanspant uit noordwestelijke richting.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 6
Vandaag: 160
Laatste week: 9.112
Pagina's: 38.750.080
sinds 15 aug 2010