Kan BelgiŽ getroffen worden door een zware aardbeving?
We leven in een betrekkelijk veilige regio wat betreft het optreden van aardbevingen. Maar toch kunnen wetenschappers niet garanderen dat er bij ons nooit een zware aardbeving kan voorkomen.


In het verleden heeft de aarde ook hier gebeefd. Dank zij historisch bronnen hebben we weet van drie aardbevingen die zes haalden op de schaal van Richter. In 1382 was er een aardbeving in het zuidelijk deel van de Noordzee. In 1580 was er een aardbevingshaard in het Noord-Franse Pas de Calais. In 1692 kwam Verviers aan de beurt.


De aardbeving van 23 augustus 1504 werd in Luik als volgt beschreven:
Op de dag voor het feest van Sint-Bartholomeus heeft zich 's avonds laat tussen tien en elf uur in de nacht een grote (zware) aardbeving voorgedaan, zodanig, dat niet alleen de gehele aarde beefde, maar ook huizen, muren, daken en andere delen van het huis werden bewogen als een schip op hoge zee.
Deze aardbeving wordt ook vermeld in de annalen van Middelburg, Arnemuiden, Antwerpen, Lier, Diest, Maastricht, Aken, Keulen, Duisburg, Westfalen, Hasselt, 's Hertogenbosch en Dortmund.


De aardbeving van 13 april 1992 om 3.20 uur was ťťn van de grootste aardbevingen in Centraal- en Noordwest-Europa in de geschiedenis. Heel veel mensen in ons land hebben ze gevoeld. De aardbeving haalde tot VII op de schaal van Mercalli.


De intensiteitsschaal van Mercalli is een schaal om de sterkte van aardbevingen uit te drukken zoals die wordt beleefd door een waarnemer. Dit in tegenstelling tot de schaal van Richter, die de werkelijke kracht van de aardbeving aangeeft.


Een minder krachtige aardbeving (volgens de schaal van Richter) vlak onder de oppervlakte kan resulteren in heel veel schade en dus een hoge waarde krijgen op de schaal van Mercalli.


Omgekeerd komt het voor dat een heel zware aardbeving relatief weinig schade veroorzaakt omdat het hypocentrum (de diepte van de aardbevingshaard) erg groot is.


De aardbevingen van 8 november 1983 en 13 april 1992 krijgen als maximale waarde op de schaal van Mercalli allebei VII. In 1983 ging het om een schok van 5.0 op de schaal van Richter, maar het hypocentrum bevond zich op 5,8 km, vlakbij de stad Luik. Gevolg: twee doden, tientallen gewonden en 16.000 huizen beschadigd.


De aardbeving van 1992 haalde 5.8 op de schaal van Richter. Toen bevond het hypocentrum zich op een diepte van 19 km. Wel veel materiŽle schade maar geen slachtoffers.


Nog andere vragen?

Statistieken:
Online: 30
Vandaag: 1.125
Laatste week: 17.136
Pagina's: 25.429.663
sinds 15 aug 2010